Samfunn

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum vil miste litt av oppslutningen fram mot valget, mens Une Bastholm og MDG vil kanskje klare å karre seg over sperregrensen, viser ny analyse.

Spår nedgang for Senter­partiet

En ny statistisk modell spår at Senterpartiet vil gå tilbake i den kommende valgkampen. Og ingen av de små kommer over sperregrensen.

Publisert Sist oppdatert

Hadde det vært valg første uke i februar, hadde Senterpartiet fått 40 mandater, mer enn dobbelt så mange som partiet har på Stortinget i dag.

Det går frem av den statistiske modellen til Jørgen Bølstad ved Universitetet i Oslo som nylig ble offentliggjort.

Men valget er 13 september, og da ligger altså Senterpartiet an til å høste 34 mandater. Det vil i så fall innebære det største fallet gjennom valgkampen selv om det vil øke partiets innflytelse på Stortinget med 80 prosent.

Modellen indikerer videre at Arbeiderpartiet og Fpr vil gå mest frem under valgkampen. Ap skal lande på 43 mandater, ned 6 fra forrige valg, men opp fra nivået de ligger på nå.

Frp kommer ifølge modellen til å gå frem til 21 mandater, men dette er langt bak de 27 partiet har.

Modellen gir regjeringen kun 6 prosent sannsynlighet for å få en nye periode etter valget, mye på grunn av at hverken Krf eller Venstre vil lykkes med å komme over sperregrensen.

Foto Modellen levner ikke regjeringen mange sjansene til å beholde makten etter valget. Kilde: Jørgen Bølstad / Estimite.com

Det vil heller ikke Rødt eller MDG, ifølge modellen. SV vil ende på 13 mandater, som er to mer enn de har i dag.

Av partiene under sperregrensen er det bare MDG som gis nevneverdige sjanser til å karre seg over med 24 prosent. Mens Krfs sannsynlighet for en oppslutning over 4 prosent anslås til 8,5 prosent, gis Venstre 6,8 prosent og Rødt 11,4 prosent.

Powered by Labrador CMS