Samfunnsstyring

Kommunal- og distriktsdepartementet har et særlig ansvar for å samordne arbeidet med informasjonssikkerhet i statsforvaltningen og kommunene. Illustrasjonsfoto: JuSun | iStock Photos

Datasikkerhet – et virksomhetsansvar

– Informasjonssikkerhet er først og fremst et virksomhetsansvar, understreker Gunn Karin Gjul (Ap), statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

­Støre-regjeringen jobber for tiden med en ny digitaliseringsstrategi. Den skal vise hvordan Norge kan utnytte digitaliseringen og teknologiens muligheter i møte med dagens og fremtidens utfordringer. Og det helst på en helhetlig måte.

– Digitalisering er et virkemiddel for å videreutvikle velferds- og helsetjenester, medvirke til det grønne skiftet, tilrettelegge for næringsutvikling og jobbskaping og effektivisere offentlig sektor, poengterer statssekretær Gunn Karin Gjul overfor Dagens Perspektiv.

– Digitalisering er et virkemiddel for blant annet å videreutvikle velferds- og helsetjenester, medvirke til det grønne skiftet og skape nye arbeidsplasser, sier Gunn Karin Gjul. Foto: Trond A. Isaksen

Nye sårbarheter

Enhver digitalisering av samfunnet åpner imidlertid for nye sårbarheter, og det er viktig at arbeidet med sikkerhet reflekterer dette, mener hun.

Det er derfor etablert et tett samarbeid mellom de ansvarlige departementene om denne viktige jobben.

– Informasjonssikkerhet er først og fremst et virksomhetsansvar. Alle virksomheter, både statlige og kommunale, må ha god styring og kontroll på sin egen digitale sikkerhet, understreker statssekretæren.

Sektorprinsipp

Landets samlede beredskapsansvar ligger i Justis- og beredskapsdepartementet. Samtidig er det sektorprinsippet som legges til grunn for kriseledelse ved større hendelser, forklarer Gjul.

«Informasjonssikkerhet er først og fremst et virksomhetsansvar. Alle virksomheter, både statlige og kommunale, må ha god styring og kontroll på sin egen digitale sikkerhet.»

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvaret for å samordne arbeidet med samfunnssikkerhet og digital sikkerhet i sivil sektor. Det har også det overordnede ansvaret for det forebyggende sikkerhetsarbeidet i sivil sektor.

Kommunal- og distriktsdepartementet derimot har et særlig ansvar for å samordne arbeidet med informasjonssikkerhet i statsforvaltningen og kommunene. Det har i tillegg sektoransvar for elektronisk kommunikasjon, sier Gunn Karin Gjul.

Det betyr det øverste ansvaret for beredskap for den digitale infrastrukturen, blant annet mobil- og bredbåndsnett i Norge. Departementet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NSM) jobber sammen med tilbyderne om å styrke sikkerhet og beredskap for den digitale infrastrukturen.

  • Anmerkning: Gunn Karin Gjul har byttet departementet siden hun ble intervjuet av Dagens Perspektiv. Hun er nå statssekretær for digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung.

TEMA: Beredskapsledelse

I Norge heter det at «den organisasjon som har ansvar for et fagområde i en normalsituasjon, også har ansvaret for nødvendig beredskap og for å håndtere ekstraordinære hendelser på området».

Men er dette godt nok i dagens komplekse samfunn, der ulike typer kriser kan komme samtidig og det kan være vanskelig å peke på hvilken etat som ansvar for hva?

Eller er vår sivile beredskap blitt for gammeldags?

Beredskapsledelse er tema for en egen artikkelserie i Dagens Perspektiv denne uken:

Powered by Labrador CMS