Samfunnsstyring

­Ekspertutvalget for allmennlegetjenesten vil fjerne fastlegenes tillegg for e-konsultasjoner med pasientene på kveldstid. Bruken har eksplodert siden tillegget ble innført under pandemien. Illustrasjonsfoto: iStock

Fastlegenes bruk av e-konsultasjoner har eksplodert

I dag er over hver femte konsultasjon fastlegen har med pasientene elektronisk. Omfanget har eksplodert, særlig etter at det ble innført et omstridt kveldstillegg.

Publisert Sist oppdatert

Treffer du ikke fastlegen din fysisk? Det er altså ikke så rart. Fastlegenes bruk av digitale pasientmøter har gått i taket siden 2020.

Elektroniske konsultasjoner er det ikke-fysiske møtet ditt med fastlegen, gjennom for eksempel videokonsultasjon eller chat. Før pandemien – i 2019 – var andelen e-konsultasjoner 3 prosent. I 2020 og 2021, altså selve pandemiårene, steg andelen til 25 prosent. I 2022 var den 27 prosent, mens den i første halvår i år har falt til 22 prosent, opplyser Helsedirektoratet.

 

Ny økonomisk gulrot i 2020

Taksten – det de næringsdrivende fastlegene får betalt – på dagtid er 188 kroner, enten konsultasjon er et fysisk møte eller digital.

I april 2020, rett etter utbruddet av pandemien, skjedde det noe avgjørende. Da ble det innført en egen takst for e-konsultasjoner utenom normal arbeidsarbeidstid. Den er i dag 345 kroner, og den brukes hyppig.

La oss ta året 2022 som eksempel: Der viser tallene fra Helserefusjonsdata at fastlegene gjennomførte 3,86 millioner e-konsultasjoner, nesten 816.000 av dem utenfor normalarbeidstiden, det vil si på kveldstid eller i helgene. I overkant av hver femte e-konsultasjon ble gjennomført på kveldstid. Fastlegenes samlede betaling for dette ble i underkant av 260 millioner kroner.

Tilsvarende andel for fysiske møter på kveldstid var 0,3 prosent, og det har jo blant annet sin forklaring i den langt høyere fleksibiliteten i e-konsultasjoner – som kan løses fra der fastlegen til enhver tid måtte befinne seg.

Ekspertutvalg vil fjerne kveldstaksten

­Ekspertutvalgets rapport om allmennlegetjenesten, ledet av fagdirektør Kjetil Telle i Folkehelseinstituttet (FHI), er nå på høring, med frist 23. september. Utvalget vil avvikle kveldstakst for e-konsultasjon for fastleger (2aek) «for å redusere forventninger til kveldsarbeid, som utvalget antar er en belastning for mange fastleger».

Utvalget skriver: «Det er veldokumentert at innretningen på takstene påvirker fastlegenes sammensetning av tjenester. Antall e-konsultasjoner utenfor vanlig arbeidstid har økt mye de siste årene, etter at det ble åpnet for at fastlegene kan ta takst for e-konsultasjon på kveld. Den korte varigheten på e-konsultasjoner tilsier at taksten relativt sett er betydelig høyere enn andre konsultasjonstakster, og mange fastleger jobber langt mer på kveldstid nå enn tidligere.»

Fikk du med deg disse sakene? TEMA: Prioritering i helse og omsorg

Tar halve tiden

Og det er stor forskjell i legenes tidsbruk ved fysiske konsultasjoner og e-konsultasjoner, framgår det i en rapport fra Folkehelseinstituttet på oppdrag fra Ekspertutvalget, basert på årene 2008-2021:

  • Fysisk konsultasjon (2008-2021): 16-18 minutter

  • E-konsultasjon (2013-2021): 6-8 minutter før 2020, 9-10 minutter i 2020 og 2021.

I rapporten pekes det også på at «den totale tiden fastlegene bruker på pasientkonsultasjoner har vært stabil på rundt 700 timer i året i hele perioden».

Ekspertutvalget har også pekt på at «andelen av legene som sender refusjonskrav for fastlegetjenester utenfor vanlig arbeidstid mer enn 50 dager i året, har økt hvert år siden 2010. Økningen har vært særlig stor de siste par årene etter at det ble åpnet for kveldstakst for e-konsultasjon».

Powered by Labrador CMS