Samfunnsstyring

Fosen-tilstander til havs? Det kan bli arealkamper også på havet når vindkraft til sjøs skal bygges ut og er til hinder for fiskeriene.

Fornybar energi: Nå kommer arealkonfliktene i Nordsjøen

Fosen-tilstander i Nordsjøen? Se ikke bort fra det. Havvind skal gjøre Nordsjøen til Europas nye grønne kraftstasjon. Fiskeriorganisasjonene mener at utbyggingen truer bærekraftig matproduksjon, mens havvindbransjen mener energiutbyggingen går for sakte.

Publisert Sist oppdatert

­Havvind omtales nå som selve nøkkelvektøyet i arbeidet for å etterleve Parisavtalen og verdenssamfunnets felles ambisjon om å bremse global oppvarming. En storstilt havvindsatsing, og påfølgende hydrogeneksport, kan forlenge det norske industrieventyret når olje- og gassvirksomheten må fases ut.

Olje- og energiminister Terje Aasland mener at «ingen enkeltstående kilde til kraftproduksjon har større potensial i norsk kontekst enn havvind». Andre mener hele havvindsatsingen er et luftslott. Og slett ikke et nytt industrielt eventyr. Den profilerte professoren i økonomisk historie, Einar Lie, ved Universitetet i Oslo (UiO) mener at ministeren tar feil. Og at havvindsatsingen er «usedvanlig lite realitetsforankret». I flere kronikker i Aftenposten i fjor og i år har han gått ut mot regjeringens holdning, og er svært skeptisk til at vindkraften kan gi et nytt norsk industrielt eventyr. Han peker på at «eventyrmetaforen er treffende. Et eventyr er en fortelling som utspiller seg i en fantasiverden, der man ofte begynner med en slags realisme og gradvis går over i det magiske». «Ingen vet hva fremtiden bringer» skriver han.

Men vi vet noe: at det første vindkraften fører med seg er interessemotsetninger og arealkonflikter. Konflikter som kan komme til å prege utviklingen i Nordsjøen i flere tiår fremover.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS