ESSAY

Oslo universitetssykehus (OUS) blir større og større, og har vedtatt en rekke vekstplaner, blant annet for det nye Rikshospitalet, et nytt Aker sykehus og nedlegging av Ullevål sykehus.

Helsevesenet: Velferdsstatens akilleshæl – politikernes stresstest

Det offentlige helsevesenet klapper sammen om ikke politikerne klarer å styre markedskreftene og ta omfattende grep for å øke antallet ansatte.

Publisert Sist oppdatert

ESSAY. Etter at Verdens Helseorganisasjon (WHO) definerte helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære», og ikke bare fravær av sykdom eller lidelser, gikk det etter hvert opp for politikerne at de hadde fått oppgaven med å finansiere en utopi.

Ikke en gang søkkrike oljeland makter å hensette befolkningen i en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære. Men jammen har rike land lykkes med å bekjempe sykdom. I løpet av de siste hundre årene, er levealderen økt med flere tiår.

Selv om vi fortsatt gjør store medisinske framskritt, er det ikke gitt at levealderen vil øke for folk flest. Det avhenger av et lands evne til å finansiere befolkningens krav og forventninger til medisinsk behandling.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS