Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) konkluderte med at og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) måtte gå under pressekonferansen på statsministerens kontor fredag formiddag.

Ingvild Kjerkol går av som helseminister: – Nådeløs dom

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

Publisert

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den ble tilkjennegjort på en hastig innkalt seanse på Statsministerens kontor dagen etter at Støre fikk skriftlig beskjed om at ikke bare hadde Kjerkol plagiert innhold i sin masteroppgave – hun hadde jukset med viten og vilje. De er konklusjonen og vurderingen til nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

– Det er Nord universitet som avgjør mastergraden og jeg som avgjør om hun kan fortsette som statsråd. Og for at helse- og omsorgsministeren skal kunne fungere, er tilliten fra en stor sektor avgjørende. Det har veid tungt inn i min beslutning, sa Støre.

Kjerkol står på sitt

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var preget under pressekonferansen der det kom fram at statsministeren mente hun måtte gå av.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var preget under pressekonferansen der det kom fram at statsministeren mente hun måtte gå av.

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Nemdas dom var nådeløs, sa hun. 

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Hun har så langt ikke tatt stilling til om beslutningen til Nord universitet skal ankes til Felles klagenemnd.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

Samtidig svarte han verken bekreftende eller avkreftende på om det hadde vært uenigheter mellom ham og Kjerkol rundt beslutningen om hennes avgang – og om initiativet kom fra ham, og ikke henne.

– Jeg har et ansvar som statsminister, og det er å vurdere hvordan laget kan gjøre jobben sin. Og vi står her i dag og har delt denne konklusjonen, svarte Støre.

Opp- og nedturer under Kjerkol

Kjerkol har måttet prioritere hardt som helse- og omsorgsminister. Starten av hennes tid som statsråd i 2021 ble preget av koronainnstramminger og restriksjoner.

Ett av hennes positive resultater er å snu fastlegetrenden. Fra januar til oktober i fjor fikk Norge 167 flere fastleger.

Kjerkol fikk støtte fra Allmennlegeforeningens leder, Nils Kristian Klev, som uttalte at de så at det hadde blitt mer attraktivt å bli fastlege.

Helse- og omsorgsministeren måtte dra på brannslukningstur til Lofoten i slutten av 2023, etter flere upopulære kuttforslag knyttet til sykehusene i Lofoten og Narvik.

Men brannen hun ikke klarte å slukke var jukset i hennes egen masteroppgave, som endte hennes tid Støre-regjeringen.

– Ikke tillitvekkende

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener det er riktig avgjørelse av statsministeren at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av.

– Det er ikke nødvendig med master for å være en god statsråd, men håndteringen av denne saken har ikke vært tillitvekkende av Kjerkol, sier Rotevatn til NTB.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Ingvild Kjerkols (Ap) avgang som helse- og omsorgsminister var helt nødvendig etter at masteroppgaven hennes ble underkjent.

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister, sier Listhaug til NTB.

Frp-lederen mener helse- og omsorgssektoren er helt avhengig av tillit i befolkningen.

Ny helseminister blir ikke klar fredag

Etter Ingvild Kjerkols avgang gjenstår et stort spørsmål om hvem blir ny helse- og omsorgsminister? Det blir ikke klart fredag.

– Det skal ikke gå for lang tid, men vi tar en ting av gangen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Under pressekonferansen sammen med Kjerkol fikk Støre spørsmål fra Stavanger Aftenblad om mulige arvtakere. Han ønsket ikke å lansere noen mulige kandidater.

– Jeg har erfaring fra jobben selv, vi har brukt mye tid på helse og omsorg i denne regjeringen, som viktig del av vår plattform. Utfordringene er omfattende, man må ha bred innsikt i forhold langt utover det som er helse og omsorg. Jeg er ikke bekymret for at vi ikke finner et godt utgangspunkt for det, forteller Støre.

Powered by Labrador CMS