Samfunnsstyring

Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap) og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mottar rapporten om behovene for personell og kompetanse i helse- og omsorgstenesten fram mot 2040 av Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim i februar i år.

Kampen om utredningene

Utvalgene som skriver politiske utredninger, står sentralt i den politiske utviklingen. Denne våren kommer det en strøm av utredninger som kan forme samfunnet i mange år framover. Det er derfor viktig og naturlig at det blir bråk omkring dem.

Publisert Sist oppdatert

Hittil i år har vi fått utredninger om sentrale systemer i samfunnet som skatt, energi, helsepersonell og generalistkommuner. Det kommer også utredninger om totalberedskap.

Et av utvalgene som kan få stor innflytelse, er utvalget som skal vurdere modeller for hvem som skal levere velferdsytelser i framtida. Utvalget ble kalt Avkommersialiserings utvalget, og ble nedsatt som en del av regjeringens budsjettkompromiss med SV høsten 2021. Det har som mandat å utrede tre modeller for velferdsytelser: en helt offentlig modell, en blandingsmodell av offentlige, private og ideelle aktører og en versjon av dagens modell med sterkere regulering av private aktører.

Det er tydelig at flere av utvalgsmedlemmene mener at mandatet først og fremst gir utvalget jobben med å utrede den første modellen: en heloffentlig velferdssektor. Det kom fram i et intervju Klassekampen hadde med to av utvalgets medlemmer, Gørill Bjerkan og Linn Herning. Disse to har stått sentralt i striden rundt utvalget, som startet med en sterk kritikk av utvalgets leder. Herning er en aktivist og forfatter som arbeider i organisasjonen For velferdsstaten. Bjørkan er ansatt i LO og har blant annet markert seg som sterkkritisk til forløperen til dette utvalget, det såkalte Velferdstjenesteutvalget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS