– Hvis jeg hadde jobbet med reiseliv, ville jeg anbefalt alle besøkende å bruke et par dager, minst, til å utforske Oslo, sier Jean Luc Orgeret som opprinnelig kommer fra Macon i Frankrike.

– Norge er vakkert, men det er Oslo jeg elsker

– Da jeg kom til Norge i august 1990, gledet jeg meg til å utforske hovedstaden. Jeg ble ganske skuffet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Jean Luc Orgeret. Han har bodd i Norge – og Oslo – i 34 år. Men selv om du kan ta en mann ut av Frankrike, kan du ikke ta Frankrike ut av mannen. Jean Luc har lang erfaring fra – og mange meninger om Norge.

JEAN LUC ORGERET er opprinnelig fra Macon i Frankrike. Han kom til Norge i 1990 på grunn av kjærligheten. Kjærligheten har holdt, og i dag er Jean Luc 59 år, norsk statsborger, bor på Bislett i Oslo og jobber med IKT i finansbransjen.

TEMA: Framtidens reiseliv

Her finner du hele artikkelserien – oppdateres daglig!

«Norge kan bli en verdensledende destinasjon for bærekraftig turisme».

«Turismen er en av ti næringer Norge skal leve av i framtiden».

Optimismen fra regjeringen og konsulentene i McKinsey er slående.

Vi har tatt temperaturen på norsk reiseliv og rettet blikket helt fram til 2040.

– Oslo i 1990 hadde ingen hovedstadskvaliteter. Men i løpet av de siste 30 årene har Oslo utviklet seg til å bli en skikkelig hovedstad. Det har skjedd en helt utrolig utvikling.

Så i dag elsker Jean Luc å gå rundt i Oslo og være turist i egen by.

Kultur, mat og vin

– Hvis jeg hadde jobbet med reiseliv, ville jeg anbefalt alle besøkende å bruke et par dager, minst, til å utforske Oslo. Å rusle fra Tjuvholmen og Aker Brygge langs sjøen til Bjørvika og Sørenga. Det er helt fantastisk.

– Oslo har de siste 30 årene fått flere flotte kulturbygg, Operaen, Munch og Nasjonalmuseet. Fra før ligger Akershus festning i samme tråkket. I tillegg har Oslo blitt en mat- og vinby. En gourmet-by, med flere fantastiske restauranter.

– Den samme utviklingen har vi sett i Bergen, Stavanger og Trondheim. Det er denne relativt nye bykulturen jeg liker aller best med Norge.

– Selvsagt er naturen rå. Og både Lofoten og Vestlandet er fantastisk. I fint vær, i alle fall ... Men for meg er valget ganske enkelt: Heller en uke i Oslo enn en uke i rorbu.

Byr på opplevelser

Da han var ny i Norge, så hadde Jean Luc en oppfatning av landet basert på fortellingen om norske «fjorder og fjell».

– Men landet er jo så mye mer. Opplevelsene finnes der ute. Det er stor forskjell på å være turist eller besøkende i dag enn for 35 år siden. I dag kan den besøkende forberede seg mye mer.

Det er denne relativt nye bykulturen jeg liker aller best med Norge

– Ny teknologi gir mulighet til å selge Norge på en helt ny måte. Man kan skreddersy opplevelser. Der har nok norsk reiselivsbransje en mulighet de bør utnytte mer, mener Jean Luc.

– Noen vil sykle og oppleve naturen. Andre vil oppleve mat- og bykultur. Norge kan tilby det meste. Norge er for eksempel et eldorado for soppelskere. Tenk deg en gjeng franskmenn som får tilbud om sopptur i skogen med påfølgende matlaging. Jeg er med …

Enten-eller-Norge

Jean Luc Orgeret har slått rot i Norge, og spesielt i Oslo. – Hvis jeg hadde jobbet med reiseliv, ville jeg anbefalt alle besøkende å bruke et par dager, minst, til å utforske Oslo, sier han.

Jean Luc Orgeret mener Norges i for stor grad «selges» som «enten eller». Enten natur eller kultur. Enten bygd eller by. Han mener de to kvalitetene hører sammen.

– Nordmenn elsker jo å dra på hytta, i skogen eller på fjelltur. Det er jo noe av kjernen i det norske. De er glade i byen sin, men elsker å dra på den avsides hytta ut med utedo ...

Jeg vet at vaskekte parisere hadde elsket å drikke vann fra en rennende bekk, å plukke litt sopp og etterpå lage bål-middag på hytta...

– Jeg tror det er mange europeere som kan like «norsk hytte standard», en DNT-hytte eller noe lignende. Jeg tror ikke man må tilby luksusferie på dyre hoteller, sier fransk-norske Jean Luc.

– Jeg vet at vaskekte parisere hadde elsket å drikke vann fra en rennende bekk, å plukke litt sopp og etterpå lage bål-middag på hytta...

Bygg bro mellom by og bygd

– Ditt jordbærsted i Norge?

– Jeg har ikke noe jordbærsted utenfor Oslo. Jeg elsker å være turist i egen by. Men kysten utenfor Kristiansand er jo helt fantastisk da.

Jean Luc forteller at feriene ofte legges til Frankrike, så i løpet av samtalen erkjenner han for seg selv at han «egentlig ikke har reist nok i Norge». Men litt rundt har han vært.

– Jeg har blitt veldig glad i Trondheim. Har barn som studerer der, så jeg har vært der mye de siste par årene.

– I Covid-året kjørte vi fra Oslo til Stavanger i sommerferien. Det var jo helt fantastisk. Nydelig landskap ...

Den norske selvgodheten irriterer meg litt. Nordmenn tror de har oppfunnet verden

– Bevegelse og aktiv ferie, det kan Norge tilby, mener Jean Luc bestemt.

– Det er mye å oppleve av norsk natur og norsk kultur. Norge er unikt på den måten at naturen ligger og venter rett utenfor de store bysentraene. Bygg bro mellom byene og bygda, og enda flere vil elske å besøke Norge!

– Hva irriterer deg mest ved Norge og nordmenn?

– Den norske selvgodheten irriterer meg litt. Nordmenn tror de har oppfunnet verden. Nyrikdommen har gjort oss, eller dere, litt for arrogante og selvgode. Det kan forstås som litt historieløst. Nordmenn vet liksom alltid best...

– Det er fint med penger på bok, men man blir ikke verdensmester i alt av den grunn.

Å rusle fra Tjuvholmen og Aker Brygge langs sjøen til Bjørvika og Sørenga. Det er helt fantastisk, mener Jean Luc Orgeret.
Powered by Labrador CMS