Samfunnsstyring

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er svært fornøyd med tallene som sier at flere unge nå søker yrkesfaglig utdanning.

Rekordmange søker yrkesfag

­Ikke siden 2012 har flere unge søkt seg til yrkesfag. Over halvparten av dem som har søkt videregående opplæring til høsten har yrkesfag som førsteønske, viser nye tall.

Publisert Sist oppdatert

– Er det noe vi trenger i samfunnet vårt framover, så er det dyktige og dedikerte fagarbeidere. Derfor har vi jobbet mye med å få flere til å søke yrkesfag. At årets søkertall viser at så mange unge har valgt yrkesfag er svært gledelig, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.

Stort yrkesfagløft

SSB anslår at Norge kan mangle 90.000 fagarbeidere i 2035.

– Regjeringen har gjennomført et kraftig løft for yrkesfagene og det ser vi resultater av nå. I år bruker vi over en milliard kroner på at flere skal fullføre og at flere skal kvalifiseres til arbeidslivet, sier Nordtun.

Midlene skal blant annet gå til å sikre flere læreplasser, følge opp elever som står i fare for å falle fra og forbedre samarbeidet mellom skoler og bedrifter og muligheten til å ta et nytt fagbrev selv om man har et fra før, heter det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

 

Økning i de fleste fylker

Høyest andel yrkesfagsøkere har Finnmark. Der har 71 prosent av søkerne til vg1 yrkesfag på topp. Med unntak av Akershus og Oslo har alle fylkene over 50 prosent søkere til yrkesfag. Oslo har den laveste andelen med 27 prosent, men dette er en økning på 2 prosentpoeng fra i fjor.

Sammenlignet med fjoråret, har Møre og Romsdal størst økning i andelen som søker yrkesfag. I fjor hadde 60 prosent av søkerne til vg1 yrkesfag som førsteønske, i år har andelen økt til 67 prosent. I de andre fylkene er det mindre endringer, men andelen øker i de fleste av fylkene.

Helse og teknologi mest populært

Etter flere år med nedgang, øker i år andelen som søker helse- og oppvekstfag på vg1 svakt. Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med flest søkere, skriver departementet. 12 prosent av alle søkere har helse- og oppvekstfag som sitt førstevalg.

Det nest største yrkesfaglige studieprogrammet er teknologi og industrifag, som har 11 prosent av alle søkerne.

Powered by Labrador CMS