Synspunkt

Jean-Baptiste Clément skrev «Kirsebærtiden».

Den blodige kirsebærtiden

Politiske styresett kommer og går, sanger lar seg ikke stanse av domstoler og militære angrep og kirsebærtrærne blomstrer årlig, skriver Terje Nordby.

Publisert Sist oppdatert

Senvinteren 1871 hadde nasjonalforsamlingen i Bordeaux (senere Versailles) gått med på fredsbetingelsene som fulgte den fransktyske krig. Men pariserne hadde under beleiringen fått et omfattende selvstyre, og var, som republikanere, langt fra begeistret for monarkistene i Bordeaux.

Innbyggerne i hovedstaden hadde samlet inn penger til artilleriet, og nå hadde regjeringen vedtatt demobilisering. Nasjonalgarden skulle avvæpnes. Folk ville bli fratatt våpen og inntekt, og byen var plaget av hungersnød. I mars rykket regjeringstroppene ut for å bemektige seg Nasjonalgardens artilleri på Montmartre, men ble slått tilbake. Få dager senere oppnevnte pariserne sin egen regjering, ledet av en valgt sentralkomite. I april erklærte de sitt program: Kirkens atskillelse fra staten, obligatorisk og gratis skolegang for begge kjønn, åtte timers arbeidsdag, allmenn stemmerett og full pressefrihet. Det revolusjonære folkestyret som regjerte Paris i 72 dager for 150 år siden, bygget på anarkistiske og marxistiske idéer, og ble benevnt Pariserkommunen.

Politisk genistrek

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS