Synspunkt

Alder er kun et tall og sier svært lite om hvor brukbar personen er i arbeidslivet, skriver Vigdis Lamberg. Foto: South agency | iStock Photos

Synspunkt | Vigdis Lamberg: Død over myter om eldre i arbeidslivet

Hva gjør vi med «gamle folk» i en ung kropp? Eller med energiske seniorer med pågangsmot som en ungdom, spør Vigdis Lamberg.

Publisert Sist oppdatert

­Vigdis Anita Lamberg er daglig leder i Karriereakademiet AS.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: I årevis har oppslag i media fortalt oss at ledere helst ikke ansetter folk over 50 år, og i alle fall ikke over 60. Det er ikke sant.

Som karriererådgiver i 20 år og bedriftsleder enda lengre, har jeg erfart at seniorer er mer populære enn noen gang. Selvsagt; med så mye erfaring i bagasjen!

Tenk om disse kunne synliggjøres i media og bidra til at det etterlatte inntrykket av at seniorer er ut, forsvinner. For de er jo det nye gullet.

Hvor gammel er «gammel»?

Ærlig talt: Du har sikkert truffet dørgende kjedelige, energifattige eller late folk på 30 år, ikke sant? Og også truffet sprudlende, freske og kunnskapsrike 70-åringer som deltar på Birkebeiner`n, bygger seg nytt hus og etablerer enkeltmannsforetak for å kunne fortsette i arbeidslivet som konsulenter.

Gro Harlem Brundtland (Ap) ble nylig valgt inn i Oslo kommunestyre, i en alder av 84 år. Eva Joly arbeider fortsatt som advokat, snart 80, Petter Planke er fortsatt populær foredragsholder og konsulent, 87 år.

La oss være enig om én ting: Alder er kun et tall og sier svært lite om hvor brukbar personen er i arbeidslivet.

Siden den gjennomsnittlige levealderen har økt de senere årene, må folk stå lenger i jobb. Stadig flere tar til orde for at folk kan stå i jobb til 72 år.

«La oss være enig om én ting: Alder er kun et tall og sier svært lite om hvor brukbar personen er i arbeidslivet.»

Visst er det mange jobber som sliter ut folk fysisk og selvsagt skal folk i slike yrker kunne avslutte arbeidslivet tidligere. Men disse er ikke i flertall og bør ikke være førende for våre holdninger til den verdifulle ressursen som erfarne folk kan tilføre et arbeidsmiljø.

Jeg har selv ansatt folk på både 60 og 65 år i konkurranse med yngre kandidater. De gled naturlig inn i team med folk ned til 25 år, ble respektert og godt likt av sine yngre kolleger og bidro svært positivt inn i miljøet i mange år.

Få utlyste stillinger

Utfordringen for mange jobbsøkere, uavhengig av alder, er at de færreste jobbene lyses ut. Det er det mange som ikke vet.

«Jeg er på finn.no hver dag, Vigdis, men det er ingen ledige jobber innenfor mitt yrke», er et utsagn jeg hører nærmest daglig. Derfor blir antallet som søker utlyste stillinger stort, og det blir utfordrende å skille seg ut i konkurransen med andre flinke folk. Dette gjelder uansett alder og yrke.

Jakten på fem feil

Dersom man har søkt på en del stillinger uten å få napp, begynner jakten på egne mangler. Finn-fem-feil-øvelsen er i gang. Man forsøker å finne årsaken til hvorfor jobben glapp.

Ja, alder er ett element som kommer opp, men dette gjelder uansett hvor gammel man er. Seniorer tror de er for gamle, nyutdannede tror manglende erfaring er grunnen. En 30 år gammel barnløs kvinne tror frykten for mulig mammapermisjon er avslagsgrunn. Søkere med utenlandsk bakgrunn eller et handicap vil fort tenke at dette sikkert er årsaken til avslaget.

«Utfordringen for mange jobbsøkere, uavhengig av alder, er at de færreste jobbene lyses ut.»

Kjære leser: slutt å jakte på dine feil! Minn deg heller på dine styrker, og innse at nettverk, bekjentskap og aktivt innsalg er måten de fleste får jobb på i dag.

Og da har jo seniorer en fordel, for de har flere i sitt nettverk samlet gjennom et lengre liv enn de yngre. Det handler om å bruke dette nettverket, være «på», og fortelle at du er på jakt etter jobb.

Sjansen for at din neste arbeidsgiver banker på din dør, er forsvinnende liten. Det handler om å endre tankesett fra jobbsøker til kompetanseselger.

Mangfold i arbeidsstokken har vist seg å være gjennomgangsmelodien i selskaper med god lønnsomhet. Begrepet mangfold inneholder også alder, ikke bare kjønn, utdanning og etnisitet.

Fordelene ved å inkludere voksne

Her følger min liste over fordeler ved å inkludere personer mellom 50 og 80 år i teamet ditt, gitt samme krav til motivasjon, relasjonskompetanse, nysgjerrighet, lyst til å lære nye ting og kunnskapsnivå som du stiller til yngre arbeidssøkere:

  • god arbeidsmoral.
  • trygg, basert på erfaring fra ulike arenaer gjennom mange år.
  • stabil livssituasjon: slipper å hente barn i barnehage og være hjemme med syke barn, ingen kommende mamma-/pappapermisjon.
  • endringsvillig, har vært igjennom små og store endringer mange ganger tidligere.
  • er bevisst på at endringer er en del av utviklingen.
  • ofte god relasjonskompetanse da de er vant til å forholde seg til ulike generasjoner både gjennom barn og barnebarn samt kolleger/kunder i ulike situasjoner.
  • ofte jobbe ekstra i kvelder og helger om nødvendig.
  • motivasjon for jobben nettopp fordi alternativet med ikke å ha jobb ikke er attraktivt
  • ofte uformell rolle som mentor og støttespiller for yngre kolleger og deler gjerne sin kunnskap og erfaring uten frykt for konkurranse i karrieretrappen.

Velkommen mangfold!

Powered by Labrador CMS