Annonse

Mindre rus blant ungdom

Ungdom som prøver rusmidler har sunket drastisk de siste årene. Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk Folkehelseinstitutt.

Weekend-talibaneren

Til hverdags studerer han på universitetet i Kabul. Når han har fri, slåss han mot den afghanske regjeringen og dens utenlandske samarbeidspartnerne. Møt en av de unge mennene som strømmer til den afghanske, væpnede opposisjonen.

Afghanistans unge, liberale elite utfordrer Taliban

I Kabul har det vokst fram en ung, liberal elite som står opp mot Talibans grusomheter gjennom politiske og kunstneriske initiativ. De vil ha slutt på voldskulturen som råder i Afghanistan.

– Ordene «godt nok» er viktige for glede

– Jeg tror mye av grunnen til at mange sliter med livet i dag, er at vi har det så godt at de ikke gleder seg over det de har – og at mange ikke har noe å glede seg til, sier prest, foredragsholder og forfatter Per Anders Nordengen.

Dokumentar

RuspolitikkNygårdsparken gjenåpnes

For tre år siden ble en av Nord-Europas største, åpne russcener - deler av Nygårdsparken i Bergen - stengt, og de rusavhengige ble fordrevet. Denne helgen åpnes parken igjen. Les vår dokumentar om rusmiljøet, by- og ruspolitikk i Bergen.

Annonse

Lærer du mer om deg selv og verden ved å gå på teater?

I Plots artikkelserie om teaterstykker intervjuer vi psykologer, politikere, akademikere, trendforskere og andre kloke hoder som kan si noe om tematikken i stykkene. Nå er artikkelserien blitt samlet i boken «Livet på scenen. 20 teaterstykker – refleksjoner om menneskets eksistens». Les journalist Nina Krafts innledning til boken.

TeaterSorgens poesi

Lady Arbuthnott hadde alt og mistet det. Men sorgen knekker henne ikke.

Sosiale medierEkkokammeret

Kor mange likes, delingar og kommentarar trur du må til før innhaldet som dukkar opp på Facebook-veggen din vert einsidig og polarisert? Det går raskare enn ein skulle tru, ifølgje ei amerikansk undersøking.

Bjørn EidsvågFrafallen, men gjenfunnet

– Jeg er mye sterkere i min tro i dag enn jeg har vært siden jeg var liten gutt, sier Bjørn Eidsvåg.

Roboter i rettssalen

Snart kan roboter avgjøre dommen i straffesaker, skal vi tro forskerne. Ikke bra for rettssikkerheten, mener Advokatforeningen.

Annonse

Superrike sprøyter milliarder inn i den blomstrende udødelighetsindustrien

Den britiske journalisten Emily Hill undersøker den voksende udødelighetsindustrien, og stiller spørsmål ved om penger snart kan betale mer enn de beste tingene i livet – nemlig livet selv.

USA kaster transpersoner ut av Forsvaret

Transpersoner har fått tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret siden juni 2016. Nå blir det slutt på det, melder president Donald Trump på Twitter.

Forener med festival

Lørdag 15. juli er det Festival for alle på Sagene i Oslo.

Grubler du for mye?

De fleste har opplevd at tankene begynner å kverne, og at de starter å gruble over noe som har vært eller bekymre seg over det som skal komme.

Favelaens feminister

En rekke brutale voldtekter og drap på kvinner har ført til store protester i Latin-Amerika, en av verdens farligste regioner for kvinner. En ny generasjon feminister mobiliserer i slumområdene og på universitetene. De vil skape trygghet og politisk innflytelse for kvinnene.

Annonse

Unge forskere mot antibiotikaresistens

Bakterier som er resistente mot antibiotika beskrives som en av vår tids største helserisikoer. – Et globalt problem som vi må løse i fellesskap, mener mikrobiolog.

Mellom livet og døden

Du prøvar å redde eit liv. Lite veit du om at ditt eige liv kan gå i stykke etterpå.

Eks-muslim i eksil

Ordet «hjem» er et dypt sår i henne. Landsbyen utenfor Shiraz i Iran er stedet som Lily Bandehy (67) aldri kan vende tilbake til.

Annonse

Shabana RehmanFritenkeren

Hun kaller seg en spirituell ateist. Men komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman aksepterer ikke å bli kalt en «frafallen».

Dokumentar​Når kunst blir terapi

Skal kunsten være helt fri, eller må selv den ta visse hensyn i livet? Kunstneren Jo Spence har brettet ut den nakne sannhet om brystkreft. På Radiumhospitalet flyttet de et maleri etter klager fra pasienter som gikk på cellegift. Fargene og formene i bildet forsterket kvalmen.

Virkelighet servert ferdig fordøyd

Hva skjer når journalisten er mer synlig enn saken hen skal formidle? Eller når programlederen på TV ­opplever, reagerer og fortolker for oss?

Ut med ­introen

Ny forskning fra USA viser det vi har mistenkt lenge: Popmusikken er akkurat så kalkulert og iskaldt gjennomanalysert som vi trodde.

Hjerne­kribling på YouTube

Å sjå på slafsing, skraping, børsting av hår, kviskring, negletapping og rollespel på YouTube får det til å krible i hovudet på folk. ­Elektriske strømmingar kryp nedover ryggraden. Skuldrane vert senka og kroppen slappar av.

En nærhet som gikk tapt

​Det å bli avvist - det å bli ekskludert - kan forandre folk. I ytterste konsevens kan det ende med radikalisering. ­Biolog Bjørn Grinde og sosialpsykolog Claire ­Prendergast er bekymret for mangelen på nærhet i dagens samfunn. De tar til orde for at vi bør leve tettere sammen – i grupper.

Cuba libre

Fidel Castro er død. Donald Trump er blitt president i USA. Vi dro til Cuba for å møte menneskene som bor der, for å høre hva de tenker om «den nye tiden».

Å bli ­fornærmet på vegne av ­andre

Mennesker som har de «korrekte» holdningene. De som dilter etter. Det er disse menneskene som blir fornærmet på vegne av andre, konstaterer Haakon Lange i denne petiten.

Et ­emosjonelt jordskjelv

En voldtekt kan ramme det mest sårbare i et menneske og sette evnen til å føle intimitet og nærhet ut av spill i tiden som følger.

På jakt etter ­hukommelsen

Hvordan traumatiserte mennesker blir møtt, vil ha en avgjørende betydning for deres evne til å gi et ­sannferdig bilde av det de har opplevd.

Ung dame - ny blues

– Man må ikke holde tradisjonen for tett til brystet, man må få lov til å være den som tolker, som kvinne, som hvem som helst. Det er en klagesang som alle har rett til å synge, sier Marie Kristin Dale, bluesartist og bandleder.

Minoriteter rett inn i høyere utdanning

Elever med innvandrerbakgrunn fortsetter direkte over til høyere utdanning i større grad enn elever uten innvandrerbakgrunn.

Klamrer seg til makten

Lederen er i ferd med å gå ut på dato, men innser det ikke selv. Han tviholder på makten, selv når hele organisasjonen faller sammen under ham. Den rumensk-franske dramatikeren Eugene Ionesco viser hvor galt det kan gå.

Skam blir skoleSeriegranskeren

Gry Cecilie Rustad ved Instiutt for medier og kommunikasjon er i ferd med å utvikle et nytt universitetsemne om web-serier og ­digital fortelling til Universitetet i Oslo. Et «Skam»-fag.

Hemmelige agenter i kamp mot ­Kalifatet

Irakiske sivile spiller en avgjørende rolle som ­hemmelige agenter i krigen mot Den islamske stat. Men under et styre ledet med vold og svøpt i mistro kan ikke opprørerne samle seg i grupper. Motstands­bevegelsene må foregå på individuelt plan.

StrategiKritisk følelse

Glede. Sinne. Frykt. Er følelser noe som kommer, noe vi bare må ta imot? Eller kan vi selv ta tak og bruke følelsene våre strategisk? Ja, det kan vi, fastslår psykologiprofessor Rolf Reber.

Fremtids­mennesket

​Transhumanisme omtales som neste steg for menneskeheten. Ved hjelp av teknologi skal menneskene bli bedre, friskere og smartere vesener. Vi skal leve lenger, kanskje til og med evig. Plot har sett nærmere på transhumanist-bevegelsen.

DokumentarUtbryter­lærerne

De tar kampen ingen andre tør å ta. De er ­lærere som kjemper mot vedtak, pålegg, ­målinger og detaljstyring – fordi de mener det går utover undervisningen. Men kampen koster.

Høyere medisinbruk blant lavt utdannede

Lavt utdannede går oftere til lege og bruker mer reseptbelagte medisiner enn høyt utdannede.

Lar du jobb og karriere gå foran nære vennskap?

Det kan du komme til å angre på senere, skal vi tro en forsker som har forsket på hva det er vi angrer på her i livet.

JuniKjærlighetens måned

Juni er måneden med flest avholdte bryllup. Det finnes tilsyne­latende åpenbare grunner til det; blåere himmel, varmere dager og mer syrinduft enn ellers i året. Men det finness også en årsak med mytiske røtter.

IntegreringStort byråkrati for tildeling av småpenger

Flere hundre frivillige innvandrerorganisasjoner i 20 kommuner konkurrerer om til sammen 11 millioner kroner til integreringstiltak. Vi trenger flere møteplasser mellom kommuner og innvandrerorganisasjoner, sier Fafo i ny rapport.

Ta vare på helsa di, mann

Menn må bli flinkere til å besøke legen, mener Reform ressurssenter for menn. Denne uken markerer de Mannens helseuke.

Fest for folkeopprøreren Luther

I år er det 500 år siden reformasjonen, som startet med at Martin Luther slo opp 95 teser på kirkedøra i Wittenberg i protest mot avlatshandelen. Men det hundretusener er mest opptatt av å feire, var at Luther giftet seg med Katharina von Bora.

Hva kjærlighet er

Kjærlighet. Kjærleik. Kjær leik. Kjær. Lighet? Likhet? Kjærlig. Het. Ja!

Fokus på fordommer

Fordommer er temaet for den nye utstillingen på Interkulturelt museum

Skilsmisser kan gi barna helseproblemer

Når barn gjennomlever en bitter skilsmisse mellom foreldrene, synes det å skade immunforsvaret deres i flere tiår, fremgår det av en ny amerikansk studie.

Barn blir sjelden involvert i foreldremekling

Foreldre benytter seg sjelden av den muligheten de har til å involvere barna i den obligatoriske foreldremeglingen i barnefordelingssaker.

Historiefortelleren Orhan PamukBok ble museum

Forfatter og tidligere nobelprisvinner i litteratur, tyrkiske Orhan Pamuk, var selv i Oslo for å åpne utstillingen «Orhan Pamuk: The Art of Fiction».

DokumentarNorske tilstander

Vi dro til Furuset og Grorud, to områder i Oslo hvor en stor andel av beboerne har innvandrerbakgrunn, for å finne ut om vi var i ferd med å få «svenske tilstander» i hovedstaden.

Økt arbeidsløshet gir færre barnUsikker økonomi bremser fruktbarheten

Finanskrisen i 2009 må ta noe av skylda for at det fødes færre barn i Norge.

Vårens myter

Fråtsing og faste. Karneval og narrer. Våren er tiden for å fornye verden og bringe den videre.

TeaterKlamrer seg til makten

Lederen er i ferd med å gå ut på dato, men innser det ikke selv. Han tviholder på makten, selv når hele organisasjonen faller sammen under ham. Den rumensk-franske dramatikeren Eugene Ionesco viser hvor galt det kan gå.

Radio er best på kino

På radiobio kan du synke ned i kinomørket, åpne ørene og lytte deg gjennom en fødsel.

Nordmenn elsker bøker – hele året

Det er ikke bare i påsken nordmenn leser bøker. Boka er nordmenns mest foretrukne kulturaktivitet.

TeaterHverdagssvik

Å være trofast. Å være snill. Å ta ansvar. Gammeldagse idealer? Terje Nordby har skrevet et teaterstykke hvor hverdagssviket settes opp mot det mest kjente svikeren i vår kultur: Judas.

DokumentarOppbruddet

Geoffrey Max Mordecai Spiro forlot kona og de to små barna sine i Norge for å finne ny mening med livet, i Israel. Han endte opp hos en gruppe ultraortodokse jøder som bruker teknomusikk og tagging i kampen for verdensfred.

Samtaleintervjuet– Ingen skal måtte lyve om hvem de er

Du skal ikke måtte lyve om hvem du er for å ha en plass i kirken, mener Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet. Selv tilhører hun Åpen folkekirke, organisasjonen som har ivret for å få en liturgi for vigsel av likekjønnede.

Lystenningens myter

Vi tenner lys for å minnes, lys for å rense, lys for å finne, lys for å varsle, lys for å beskytte, lys for å se. Mytene om lyset og ilden er mange.

Når ­plikten kaller

Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann tror på en ny æra for plikt og pliktetikk, hvor menneskene har en økt lengsel ­etter forpliktelser som er større enn dem selv. – Når de fundamentale behovene er dekket, starter jakten på noe mer meningsfylt, sier filosof Einar Øverenget.

Avhengig – og ufri

Vi kan bli avhengige av speling, sjokolade, Facebook og alkohol. Til grunn ligg det alltid ei forventning om skyhøg nyting.

Normalitetens kontrollører

Det er menneskelig å søke og innordne seg innenfor grensene for det vi regner som «normalt» – både når det gjelder fysiske egenskaper og i moralske spørsmål. Men stopper vi noen gang opp og spør oss selv: Hva betyr det egentlig at noe er normalt?