Annonse

Eksistens

Når ­plikten kaller

Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann tror på en ny æra for plikt og pliktetikk, hvor menneskene har en økt lengsel ­etter forpliktelser som er større enn dem selv. – Når de fundamentale behovene er dekket, starter jakten på noe mer meningsfylt, sier filosof Einar Øverenget.

Avhengig – og ufri

Vi kan bli avhengige av speling, sjokolade, Facebook og alkohol. Til grunn ligg det alltid ei forventning om skyhøg nyting.

Kong Harald 80 årStortingspresidenten først ute med kongehilsen

Kong Harald fyller 80 år og Slottet har nå lagt ut en gratulasjonsprotokoll. Etter at politikere og diplomater har skrevet sin hilsen er det publikums tur.

Flyttet fra stillstanden på bygda

Stagnere. Det tror jeg er ordet jeg leter etter. Jeg stagnerte. Skrev ikke, spilte mindre musikk, lagde dårligere mat, søkte på færre og færre jobber, satt mer i ro. Jeg stagnerte i bygda.

Hver time blir tre nordmenn uføretrygdet

​De er vakre, energiske, sprudlende – og intelligente. De har barn, ektemenn, familie og mange venner. De har fast inntekt og kan aldri bli arbeidsledige. Likevel har de en tilværelse du neppe vil misunne dem.

Annonse

416 hvaler strandet på New Zealand

500 frivillige kjemper for å redde overlevende grindhvaler etter at 416 av dem strandet sør i New Zealand. 300 av hvalene er allerede døde.

Svalbard varmest i landet

Tirsdag morgen opplevde Svalbard noe så sjeldent som å være Norges varmeste sted, melder Meteorologisk institutt.

Samejubileum feires over hele landet

Aldri før har samenes nasjonaldag blitt bredere markert enn når hundreårsjubileet for det aller første samelandsmøtet markeres over hele landet mandag.

Løper fra problemeneTrening – en flukt fra virkeligheten

Alle timene med jogging, sykling eller skigåing kan være som medisin for psyken. Men – å fortape seg i trening kan også være en måte å flykte fra virkeligheten på.

10 spørsmålSelvopptatt

Lin Prøitz forsker på selfier, bildene folk tar av seg selv og deler på sosiale medier. I e-boka «Selvbilde. Fra selvportrett til #selfie» har hun samlet sine observasjoner. Kan hun svare på om vi har blitt mer selvopptatte etter fremveksten av selfien?

Annonse

21 dager i total stillhet

Åtte innsatte i Halden fengsel tilbragte 21 dager i stillhet – uten TV, telefon og noen å snakke med. De skulle møte seg selv, uten å flykte.

Kan Tor Jonsson lære oss om kjærleik?

Diktaren og forfattaren Tor Jonsson skreiv om kontrastar. Om døden – og om kjærleiken.

Ensomme sammen

Ektefeller, kjærester, venner, bekjente, folk vi ikke liker noe særlig, foreldre og barn. Vi er alle i ulike relasjoner. Er de varige, eller har de en tidsbegrensning? Hvor lenge varer de? Når kan vi gå?

Indias mange ekteskapI gode og onde - arrangerte - dager

Den norske matgründeren Sarita Sehjpal reiste til India og giftet seg med en mann foreldrene hadde valgt, etter først å ha vraket 14 andre friere.

Alltid mye vær i julaStille før stormen på lille julaften

Uværet har som ventet tatt en liten pause, men utover ettermiddagen fredag og natt til julaften blir det verre. De som skal kjøre hjem til jul og må over en fjellovergang oppfordres til å starte tidlig.

Annonse

På samme tid

Vi forguder vår egne hellige tid og søker å nyttemaksimere en hver dag. Hva haster vi mot? Og har vi tid til å finne det ut?

10 spørsmålDøråpneren

Restaurant- og bareier Jan Vardøen er snart klar med sin tredje film på tre år. «Det norske hus» er et pek til den norske selvgodheten.

Grønnsaker i pølsene

Sunt skal det være. Det juices og detoxes med hvetegress og bønnespirer. Det er steinaldermat, high carb, low fat og rå mat. Den nye trenden er å putte grønnsakene inn i pølser og kjøttboller.

Annonse

Walter Trout– Jeg måtte lære å spille gitar på ny

Fansen reddet livet til bluesrockeren Walter Trout da de samlet inn penger til levertransplantasjon. Mot alle odds har han gjort comeback – med et litt nytt perspektiv på livet.

En julefortelling av Levi HenriksenDen som har rene hender

24 forfattere fikk frie tøyler til å skrive en fortelling hver basert på juleevangeliet. Historiene ble samlet i en bok. Dette er historien som ble skrevet av Levi Henriksen.

Mytene bak julen

Julefeiringen er ikke bare kristen. De lystige juleselskapene, julebordene og julegratialet stammer fra romerne. Solvervfesten er universiell.

TV-serienes andre universFans med fantasi

Den fiktive verdenen du lar din favorittserie dra deg inn i er uendelig mye større enn du trodde. Døde rollefigurer lever videre og plottene tar uante vendinger i seernes egne fantastiske universer.

SamtalenMellom bedehuset, Dylan og Cash

Forfatter og musiker Levi Henriksen vokste opp i bedehusmiljøet, og kjente allerede som guttunge på helvetes­angsten. Men han elsker musikken og historiene. – Det første drapet i Bibelen kommer ganske tidlig, og etterpå baller det på seg, konstaterer han.

Psykiske lidelserBrennmerke eller adelsmerke?

«Åpenheten rundt mental helse har endret synet på psykiske lidelser fra å være et brennmerke til å bli et «adelsmerke.» Slik ble en debatt om psykisk helse introdusert under årets Øyafestival. Er det slik? Kan psykiske lidelser være et adelsmerke?

JubileumKirkens krig mot seksuelle overgrep runder 20 år

I årtier, for ikke å si århundrer, var seksuelle overgrep i kristne sammenhenger omgitt av taushet. Så kom sjokkmeldingene. Søndag markerer Kirkelig ressurssenter mot vold og overgrep at de er blitt 20 år.

Cecilia Samartin– Fremdeles er det Castros klan som styrer

– Hvis jeg ikke kunne få et fly, ville jeg svømme! sier forfatter Cecilia Samartin om den dagen hun kan vende hjem til Cuba. Etter 90 år gamle Castros bortgang, er hun vel nærmere drømmen enn noensinne? Nei, det er langt igjen, mener Samartin.

Dyrt å leveFlere og flere sliter med å betale regninger

For tredje år på rad øker antallet husholdninger som stadig har betalingsproblemer. Risikoen for at mange flere havner i økonomisk uføre har aldri vært større.

Myter om kildevann og den hellige gral

Vann er en forutsetning for liv. Dermed er det ikke så rart at vannet blir flittig brukt som symbol.

Pesten som kom tilbake

Vi trodde vi var kvitt den, men tuberkulosebakterien er tilbake i en ny og stadig mer motstandsdyktig form. I Sør-Afrika tar antibiotikaresistent tuberkulose livet av over halvparten av dem som rammes. I Norge venter man også å få flere tilfeller av den dødelige sykdommen.

– Jeg tror vår ­Herre synes jeg har vært en ­slitsom fyr å ha gående

Ole Paus har samtalt med Alf van der Hagen om sin tro, i Vår Frues kirke under Olavsfestdagene i ­Trondheim. Paus har vært rastløs og rotløs, men ­troen har alltid vært der.

Lunch etter kontortid: Finner inspirasjon i Ukeavisen Ledelse

– Ukeavisen Ledelse er ofte til stor inspirasjon, ja, erkjenner tegneserieserieskaper Børge Lund. Ellers finner han sine ideer gjennom å lese aviser og nyhetsbrev. I tillegg til at han fores med tips av venner og bekjente.

Klamrer seg til ungdommen

Nye faser i livet kommer, om vi vil det eller ikke. Noe av det vanskeligste er å gi slipp på det som var.

Eplets mytologi

Hvor stammer uttrykket «stridens eple» fra? Og hvorfor kalles New York for «The Big Apple»?

TeaterJesus til enhver tid

Bjørn Eidsvåg og Svein Tindberg er på jakt etter Jesus på scenen i Det norske teatret. Men finner de ham? Forfatter Bjørn Stærk har lett etter den moderne Jesus. Han fant henne. I Sandvika utenfor Oslo.

Verden ser mye bedre ut enn man tror

71 prosent av briter tror verden blir et verre og verre sted å være. Bare fem prosent tror den blir bedre. Men ifølge en svensk økonomihistoriker har levekårene i verden forbedret seg mye, også i nyere tid.

IS og skriften på veggen

Siden januar 2014 har 3,3 millioner irakere blitt flyktninger i sitt eget land. Samtidig vender hundretusener irakere tilbake til sine hjem i tidligere stridssoner. De møter store utfordringer og en usikker fremtid, noe som er tydelig i det tidligere IS-kontrollerte Sinjar-distriktet.

Kontrastenes IndiaBak luksushotellets fasade

I nystrøkne uniformer sørger de for at hotellgjestene får service av ypperste klasse. Men hvem er de som jobber her? Hva drømmer de om? Og hva tenker de om kontrasten mellom hotell-luksusen og de livene de selv lever? Vi ble med åtte hotellansatte hjem.

Flere tar seg en "digital detox"

Men er det egentlig en løsning på kjernen i problemet, spør forfatter.

Taushet – det stille språket

– Ved taushet kan du lettere få kontakt med din indre stemme. Hvis du lytter med ærbødighet, kan du få kontakt med ’noe’ som går ut over og er større enn deg selv, sier filosof Annfrid Berget Haukeland.

Mannsrollen i musikken

I’m not a woman, I’m not a man, I’m something you will never understand», synger Prince i «I would die 4 you».

Stoltenberg: – Vi kommer til å vinne over terroren

Jens Stoltenberg sa at det vil ta tid, men at vi kommer til å vinne kampen mot terror under talen i minnegudstjenesten, fem år etter 22. juli.

Kjærligheten - en revolusjon for to

Pur unge Romeo og Julie bryter alle normer i samfunnet når de forelsker seg. – Mennesker som er forelsket tar en enorm risiko, sier psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran.

Dag Solstad«Livet mellom to åretak»

Vi kjenner ikke fortida mer enn to generasjoner tilbake. Det sier noe om utilstrekkeligheten ved vår menneskelige væremåte, mener forfatter Dag Solstad.

En tradisjonell norsk hijab

Damene i Solør brukte hijab på 1800-tallet, fordi de trodde Gud befalte det. Kanskje kan vi finne noen av de samme refleksjonene som de gjorde seg rundt hodeplagg også hos dagens hijab-brukere.

Derfor takler noen mennesker endringer bedre enn andre

I kriser blir noen mennesker handlingslammede, mens andre finner inspirasjon. Hvorfor reagerer vi så forskjellig?

Dyrest drosje i Oslo

Det koster deg 35 kroner å kjøre 1 kilometer i taxi i Oslo. Det er dyrest i landet. Hedmark har de laveste drosjeprisene – 23 kroner per kilometer. For landet sett under ett var drosjeprisen 29 kroner per kilometer i 2015.

«Å slutte fred med sin dødsfiende er noe av det vanskeligste»

Trusselen om å miste en belønning kan være god motivasjon

Vi hater å tape mer enn vi elsker å vinne.

Verste år for aviser i USA

2015 var det verste året for dagsaviser på papir i USA siden finanskrisen startet medienes nedtur i 2008.

Gamlingene dominerer: Stadig eldre kulturpublikum

Gjennomsnittsalderen for de som bruker ulike kulturtilbud øker mer enn gjennomsnittsalderen i befolkningen. Det er publikummet på kunstutstilling og opera som er eldst. I operaen er gjennomsnittsalderen på publikum 46,9 år.

Forskere prøver å dyrke menneskelige organer i griser

Amerikanske forskere går langt i forsøket på å bekjempe donor-mangelen.

Opp i røyk

Mens sigarettrøyking snart ligger igjen som en fortapt sneip i askebegeret, lever subtil sigarrøyking et stille liv som subkultur.

Dei ­smarte stundene utan smarttelefon

La kvardagen ha nokre tomrom, utan mobiltelefon, pc eller opp­gåver som krev merksemda di, tilrår ekspertar. Då vil du bli betre kjend med deg sjølv – og kanskje vil også kreativiteten blomstre.

Sannhetens prisDet bergmanske univers er over oss igjen

I «Fortrolige samtaler» blir hoved­personen Anna rådet til å fortelle sannheten om sin utroskap til ekte­mannen Henrik. Det gjør hun, og det ødelegger livet ­hennes.

Nordmenn stadig mer bekymret for framtiden

Nordmenn er blitt mye mer bekymret for den nære framtiden i løpet av bare fire måneder. I første kvartal 2016 mener 73 prosent av oss at Norge er i økonomisk tilbakegang. Det er en økning på 10 prosentpoeng siden nyttår. Men innvandring bekymrer oss enda mer enn økonomien.

– Krig drives av språk

– Bare legg merke til hvordan det ble sagt: «Vi er ikke i sivilisasjonskrig, for de vi kriger imot er ikke siviliserte». Når noen blir konstruert som usiviliserte, blir det jo mye mindre problematisk å bombe, sier forfatterdebutant Hanna Dahl.

Trosser smerte i joggesko

Løpesesongen er for alvor i gang, og det blåses støv av joggesko rundt om i hele landet. Men få er skrudd sammen som Jon Geir Iversen og Alf B. Dahl. De løp pilegrimsleden til Santiago de Compostela som 19 maratonløp på 19 dager.

Slakter den norske tenkemåten: General-oppgjør med den norske eliten

I sin bok «Norske tenkemåter» slakter professor Terje Tvedt hvordan den norske eliten i årevis har sett på verden. Begreper som «nord» og «sør» har aldri vært nyttige, og blir mer og mer utdaterte, mener han. – Slike enkle kategorier bidrar til å gjøre den faktiske verden uforståelig, sier Tvedt.

En kamp om makt

– Richard III er et skrekkbilde på maktambisjoner hvor en ønsker makt for maktens skyld. Et monster, en advarsel mot å tro at makt er et mål i seg selv, sier psykolog Steinar Bjartveit.

Mora di står i sjakk, din bonde!

Der det finnes kommentarfelt, finnes det nett-troll. Men alle trollene på nettet er ikke like.