Annonse

Økt arbeidsløshet gir færre barnUsikker økonomi bremser fruktbarheten

Finanskrisen i 2009 må ta noe av skylda for at det fødes færre barn i Norge.

Vårens myter

Fråtsing og faste. Karneval og narrer. Våren er tiden for å fornye verden og bringe den videre.

custom-icon

TeaterKlamrer seg til makten

Lederen er i ferd med å gå ut på dato, men innser det ikke selv. Han tviholder på makten, selv når hele organisasjonen faller sammen under ham. Den rumensk-franske dramatikeren Eugene Ionesco viser hvor galt det kan gå.

Radio er best på kino

På radiobio kan du synke ned i kinomørket, åpne ørene og lytte deg gjennom en fødsel.

Nordmenn elsker bøker – hele året

Det er ikke bare i påsken nordmenn leser bøker. Boka er nordmenns mest foretrukne kulturaktivitet.

Annonse

TeaterHverdagssvik

Å være trofast. Å være snill. Å ta ansvar. Gammeldagse idealer? Terje Nordby har skrevet et teaterstykke hvor hverdagssviket settes opp mot det mest kjente svikeren i vår kultur: Judas.

DokumentarOppbruddet

Geoffrey Max Mordecai Spiro forlot kona og de to små barna sine i Norge for å finne ny mening med livet, i Israel. Han endte opp hos en gruppe ultraortodokse jøder som bruker teknomusikk og tagging i kampen for verdensfred.

Samtaleintervjuet– Ingen skal måtte lyve om hvem de er

Du skal ikke måtte lyve om hvem du er for å ha en plass i kirken, mener Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet. Selv tilhører hun Åpen folkekirke, organisasjonen som har ivret for å få en liturgi for vigsel av likekjønnede.

Lystenningens myter

Vi tenner lys for å minnes, lys for å rense, lys for å finne, lys for å varsle, lys for å beskytte, lys for å se. Mytene om lyset og ilden er mange.

Når ­plikten kaller

Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann tror på en ny æra for plikt og pliktetikk, hvor menneskene har en økt lengsel ­etter forpliktelser som er større enn dem selv. – Når de fundamentale behovene er dekket, starter jakten på noe mer meningsfylt, sier filosof Einar Øverenget.

Annonse

Avhengig – og ufri

Vi kan bli avhengige av speling, sjokolade, Facebook og alkohol. Til grunn ligg det alltid ei forventning om skyhøg nyting.

Hva kjærlighet er

Kjærlighet. Kjærleik. Kjær leik. Kjær. Lighet? Likhet? Kjærlig. Het. Ja!

Normalitetens kontrollører

Det er menneskelig å søke og innordne seg innenfor grensene for det vi regner som «normalt» – både når det gjelder fysiske egenskaper og i moralske spørsmål. Men stopper vi noen gang opp og spør oss selv: Hva betyr det egentlig at noe er normalt?

Motivasjonsapp fjernar skam

Slutta å snuse, springa meir på tredemølla og kutta ut McDonalds-middagar er bere nokre av måla folk set seg ved inngangen til eit nytt år. Kan ein motivasjons-app hjelpe oss til å nå måla?

SteinaldermennesketGenenes rop fra fortiden

Hva kan steinaldermenneskene lære oss om livet? En hel masse, skal vi tro biolog Bjørn Grinde.

Annonse

DokumentarKonflikten i konflikten

I 5000 år har beduinene vært ørkenens folk. I Negev-ørkenen står rundt 80 000 beduiner nå i fare for å miste hjemmene sine til israelske bosettere. I 2015 ble tusen telt, bygninger og dyrehus ødelagt.

Flyttet fra stillstanden på bygda

Stagnere. Det tror jeg er ordet jeg leter etter. Jeg stagnerte. Skrev ikke, spilte mindre musikk, lagde dårligere mat, søkte på færre og færre jobber, satt mer i ro. Jeg stagnerte i bygda.

custom-icon

Hver time blir tre nordmenn uføretrygdet

​De er vakre, energiske, sprudlende – og intelligente. De har barn, ektemenn, familie og mange venner. De har fast inntekt og kan aldri bli arbeidsledige. Likevel har de en tilværelse du neppe vil misunne dem.

Annonse

Krim fra virkelighetenBlodig moro

Mord er ofte hovedingrediensen i en god film eller en god tv-serie. Men hva skjer når vi i stadig større grad lar oss underholde av ekte drapssaker?

Samtalen– Det er ikke bryet verdt å tro på ting man ikke kan tvile på

Trond Berg Eriksen mener troen er en desperat affære som skyldes at det ikke finnes noen ubetvilelig mening der ute. Du må skape meningen selv, sammen med dem som tenker slik du selv gjør.

Stillhet i kolikkens tid

Alle har sin egen stillhet – så lenge det varer.

MongoliaVarmere somre gjør vinteren farlig

Ta et land med gjeternomader og ekstreme værforhold. Tilsett hurtig demokratisering, privatisering og utenlandske investorer. Skru opp temperaturen med to grader. For Mongolia kan dette være oppskriften på en katastrofe.

Bistand for enhver pris

Han sender avgårde hele kontainere med sykler til Cuba. Hva får en enkel mann fra bygda i Norge til å vie 17 år av sitt liv og nesten alle pengene sine på å få Cuba fremover – på to hjul?

TeaterÅ bli et helt menneske

Hvordan blir man et helt menneske? Kan man ivareta seg selv som voksen hvis man er blitt skadet som liten? Hvordan kan vi ta vare på menneskene rundt oss samtidig som vi tar vare på oss selv?

Kjærlighet som religion

Det moderne mennesket har byttet ut religion med kjærlighet, mener Christian Thorleif Refsum. Han har undersøkt hva film og litteratur kan fortelle oss om fenomenet.

Løper fra problemeneTrening – en flukt fra virkeligheten

Alle timene med jogging, sykling eller skigåing kan være som medisin for psyken. Men – å fortape seg i trening kan også være en måte å flykte fra virkeligheten på.

10 spørsmålSelvopptatt

Lin Prøitz forsker på selfier, bildene folk tar av seg selv og deler på sosiale medier. I e-boka «Selvbilde. Fra selvportrett til #selfie» har hun samlet sine observasjoner. Kan hun svare på om vi har blitt mer selvopptatte etter fremveksten av selfien?

21 dager i total stillhet

Åtte innsatte i Halden fengsel tilbragte 21 dager i stillhet – uten TV, telefon og noen å snakke med. De skulle møte seg selv, uten å flykte.

Kan Tor Jonsson lære oss om kjærleik?

Diktaren og forfattaren Tor Jonsson skreiv om kontrastar. Om døden – og om kjærleiken.

Ensomme sammen

Ektefeller, kjærester, venner, bekjente, folk vi ikke liker noe særlig, foreldre og barn. Vi er alle i ulike relasjoner. Er de varige, eller har de en tidsbegrensning? Hvor lenge varer de? Når kan vi gå?

Indias mange ekteskapI gode og onde - arrangerte - dager

Den norske matgründeren Sarita Sehjpal reiste til India og giftet seg med en mann foreldrene hadde valgt, etter først å ha vraket 14 andre friere.

På samme tid

Vi forguder vår egne hellige tid og søker å nyttemaksimere en hver dag. Hva haster vi mot? Og har vi tid til å finne det ut?

10 spørsmålDøråpneren

Restaurant- og bareier Jan Vardøen er snart klar med sin tredje film på tre år. «Det norske hus» er et pek til den norske selvgodheten.

Grønnsaker i pølsene

Sunt skal det være. Det juices og detoxes med hvetegress og bønnespirer. Det er steinaldermat, high carb, low fat og rå mat. Den nye trenden er å putte grønnsakene inn i pølser og kjøttboller.

Walter Trout– Jeg måtte lære å spille gitar på ny

Fansen reddet livet til bluesrockeren Walter Trout da de samlet inn penger til levertransplantasjon. Mot alle odds har han gjort comeback – med et litt nytt perspektiv på livet.

En julefortelling av Levi HenriksenDen som har rene hender

24 forfattere fikk frie tøyler til å skrive en fortelling hver basert på juleevangeliet. Historiene ble samlet i en bok. Dette er historien som ble skrevet av Levi Henriksen.

Mytene bak julen

Julefeiringen er ikke bare kristen. De lystige juleselskapene, julebordene og julegratialet stammer fra romerne. Solvervfesten er universiell.

TV-serienes andre universFans med fantasi

Den fiktive verdenen du lar din favorittserie dra deg inn i er uendelig mye større enn du trodde. Døde rollefigurer lever videre og plottene tar uante vendinger i seernes egne fantastiske universer.

SamtalenMellom bedehuset, Dylan og Cash

Forfatter og musiker Levi Henriksen vokste opp i bedehusmiljøet, og kjente allerede som guttunge på helvetes­angsten. Men han elsker musikken og historiene. – Det første drapet i Bibelen kommer ganske tidlig, og etterpå baller det på seg, konstaterer han.

Psykiske lidelserBrennmerke eller adelsmerke?

«Åpenheten rundt mental helse har endret synet på psykiske lidelser fra å være et brennmerke til å bli et «adelsmerke.» Slik ble en debatt om psykisk helse introdusert under årets Øyafestival. Er det slik? Kan psykiske lidelser være et adelsmerke?

JubileumKirkens krig mot seksuelle overgrep runder 20 år

I årtier, for ikke å si århundrer, var seksuelle overgrep i kristne sammenhenger omgitt av taushet. Så kom sjokkmeldingene. Søndag markerer Kirkelig ressurssenter mot vold og overgrep at de er blitt 20 år.

DokumentarGud på hjernen

For noen blir åndelige opplevelser en vei ut av psykisk lidelse. Men når opplevelsene inkluderer engler, demoner, romvesener og parasittånder er det ikke lett å vite hva som er hva.

Cecilia Samartin– Fremdeles er det Castros klan som styrer

– Hvis jeg ikke kunne få et fly, ville jeg svømme! sier forfatter Cecilia Samartin om den dagen hun kan vende hjem til Cuba. Etter 90 år gamle Castros bortgang, er hun vel nærmere drømmen enn noensinne? Nei, det er langt igjen, mener Samartin.

Myter om kildevann og den hellige gral

Vann er en forutsetning for liv. Dermed er det ikke så rart at vannet blir flittig brukt som symbol.

Pesten som kom tilbake

Vi trodde vi var kvitt den, men tuberkulosebakterien er tilbake i en ny og stadig mer motstandsdyktig form. I Sør-Afrika tar antibiotikaresistent tuberkulose livet av over halvparten av dem som rammes. I Norge venter man også å få flere tilfeller av den dødelige sykdommen.

– Jeg tror vår ­Herre synes jeg har vært en ­slitsom fyr å ha gående

Ole Paus har samtalt med Alf van der Hagen om sin tro, i Vår Frues kirke under Olavsfestdagene i ­Trondheim. Paus har vært rastløs og rotløs, men ­troen har alltid vært der.

Klamrer seg til ungdommen

Nye faser i livet kommer, om vi vil det eller ikke. Noe av det vanskeligste er å gi slipp på det som var.

Eplets mytologi

Hvor stammer uttrykket «stridens eple» fra? Og hvorfor kalles New York for «The Big Apple»?

TeaterJesus til enhver tid

Bjørn Eidsvåg og Svein Tindberg er på jakt etter Jesus på scenen i Det norske teatret. Men finner de ham? Forfatter Bjørn Stærk har lett etter den moderne Jesus. Han fant henne. I Sandvika utenfor Oslo.

Verden ser mye bedre ut enn man tror

71 prosent av briter tror verden blir et verre og verre sted å være. Bare fem prosent tror den blir bedre. Men ifølge en svensk økonomihistoriker har levekårene i verden forbedret seg mye, også i nyere tid.

IS og skriften på veggen

Siden januar 2014 har 3,3 millioner irakere blitt flyktninger i sitt eget land. Samtidig vender hundretusener irakere tilbake til sine hjem i tidligere stridssoner. De møter store utfordringer og en usikker fremtid, noe som er tydelig i det tidligere IS-kontrollerte Sinjar-distriktet.

Kontrastenes IndiaBak luksushotellets fasade

I nystrøkne uniformer sørger de for at hotellgjestene får service av ypperste klasse. Men hvem er de som jobber her? Hva drømmer de om? Og hva tenker de om kontrasten mellom hotell-luksusen og de livene de selv lever? Vi ble med åtte hotellansatte hjem.

Flere tar seg en "digital detox"

Men er det egentlig en løsning på kjernen i problemet, spør forfatter.

Taushet – det stille språket

– Ved taushet kan du lettere få kontakt med din indre stemme. Hvis du lytter med ærbødighet, kan du få kontakt med ’noe’ som går ut over og er større enn deg selv, sier filosof Annfrid Berget Haukeland.

Mannsrollen i musikken

I’m not a woman, I’m not a man, I’m something you will never understand», synger Prince i «I would die 4 you».

Stoltenberg: – Vi kommer til å vinne over terroren

Jens Stoltenberg sa at det vil ta tid, men at vi kommer til å vinne kampen mot terror under talen i minnegudstjenesten, fem år etter 22. juli.

Kjærligheten - en revolusjon for to

Pur unge Romeo og Julie bryter alle normer i samfunnet når de forelsker seg. – Mennesker som er forelsket tar en enorm risiko, sier psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran.

Dag Solstad«Livet mellom to åretak»

Vi kjenner ikke fortida mer enn to generasjoner tilbake. Det sier noe om utilstrekkeligheten ved vår menneskelige væremåte, mener forfatter Dag Solstad.

En tradisjonell norsk hijab

Damene i Solør brukte hijab på 1800-tallet, fordi de trodde Gud befalte det. Kanskje kan vi finne noen av de samme refleksjonene som de gjorde seg rundt hodeplagg også hos dagens hijab-brukere.

Derfor takler noen mennesker endringer bedre enn andre

I kriser blir noen mennesker handlingslammede, mens andre finner inspirasjon. Hvorfor reagerer vi så forskjellig?