Annonse

Selfietoppen– Med usedvanlige evner til tåkeprat

Sylvi Listhaug med storslåtte evner til tåkeprat, Jenny Kinge savner Anders Anundsens elegante arroganse og Lan Marie Nguyen Berg slår definitivt fast at hun ikke spiser granbar.

SelfietoppenMärtha Louise har vært høysensitiv fra barndommen av

Ketil Solvik- Olsen med hemmelig PR-plan, Erna Solberg serverer både spørsmål og svar og Märtha Louise seiler om som prinsesse av den høysensitive sorten

Kandidater til Selfietoppen 2017En sprenger nye grenser i stor fart

Cathrine Sandnes ønsker seg to utgaver av henne selv, Kjetil Rekdal tilnærmet perfekt i egne øyne og Liv Signe Navarsete kjører som et svin.

Forener med festival

Lørdag 15. juli er det Festival for alle på Sagene i Oslo.

Grubler du for mye?

De fleste har opplevd at tankene begynner å kverne, og at de starter å gruble over noe som har vært eller bekymre seg over det som skal komme.

Annonse

Favelaens feminister

En rekke brutale voldtekter og drap på kvinner har ført til store protester i Latin-Amerika, en av verdens farligste regioner for kvinner. En ny generasjon feminister mobiliserer i slumområdene og på universitetene. De vil skape trygghet og politisk innflytelse for kvinnene.

Unge forskere mot antibiotikaresistens

Bakterier som er resistente mot antibiotika beskrives som en av vår tids største helserisikoer. – Et globalt problem som vi må løse i fellesskap, mener mikrobiolog.

Mellom livet og døden

Du prøvar å redde eit liv. Lite veit du om at ditt eige liv kan gå i stykke etterpå.

Eks-muslim i eksil

Ordet «hjem» er et dypt sår i henne. Landsbyen utenfor Shiraz i Iran er stedet som Lily Bandehy (67) aldri kan vende tilbake til.

Shabana RehmanFritenkeren

Hun kaller seg en spirituell ateist. Men komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman aksepterer ikke å bli kalt en «frafallen».

Annonse

Dokumentar​Når kunst blir terapi

Skal kunsten være helt fri, eller må selv den ta visse hensyn i livet? Kunstneren Jo Spence har brettet ut den nakne sannhet om brystkreft. På Radiumhospitalet flyttet de et maleri etter klager fra pasienter som gikk på cellegift. Fargene og formene i bildet forsterket kvalmen.

Å bli ­fornærmet på vegne av ­andre

Mennesker som har de «korrekte» holdningene. De som dilter etter. Det er disse menneskene som blir fornærmet på vegne av andre, konstaterer Haakon Lange i denne petiten.

Et ­emosjonelt jordskjelv

En voldtekt kan ramme det mest sårbare i et menneske og sette evnen til å føle intimitet og nærhet ut av spill i tiden som følger.

På jakt etter ­hukommelsen

Hvordan traumatiserte mennesker blir møtt, vil ha en avgjørende betydning for deres evne til å gi et ­sannferdig bilde av det de har opplevd.

Ung dame - ny blues

– Man må ikke holde tradisjonen for tett til brystet, man må få lov til å være den som tolker, som kvinne, som hvem som helst. Det er en klagesang som alle har rett til å synge, sier Marie Kristin Dale, bluesartist og bandleder.

Annonse

Minoriteter rett inn i høyere utdanning

Elever med innvandrerbakgrunn fortsetter direkte over til høyere utdanning i større grad enn elever uten innvandrerbakgrunn.

Klamrer seg til makten

Lederen er i ferd med å gå ut på dato, men innser det ikke selv. Han tviholder på makten, selv når hele organisasjonen faller sammen under ham. Den rumensk-franske dramatikeren Eugene Ionesco viser hvor galt det kan gå.

Skam blir skoleSeriegranskeren

Gry Cecilie Rustad ved Instiutt for medier og kommunikasjon er i ferd med å utvikle et nytt universitetsemne om web-serier og ­digital fortelling til Universitetet i Oslo. Et «Skam»-fag.

Annonse

Hemmelige agenter i kamp mot ­Kalifatet

Irakiske sivile spiller en avgjørende rolle som ­hemmelige agenter i krigen mot Den islamske stat. Men under et styre ledet med vold og svøpt i mistro kan ikke opprørerne samle seg i grupper. Motstands­bevegelsene må foregå på individuelt plan.

StrategiKritisk følelse

Glede. Sinne. Frykt. Er følelser noe som kommer, noe vi bare må ta imot? Eller kan vi selv ta tak og bruke følelsene våre strategisk? Ja, det kan vi, fastslår psykologiprofessor Rolf Reber.

Fremtids­mennesket

​Transhumanisme omtales som neste steg for menneskeheten. Ved hjelp av teknologi skal menneskene bli bedre, friskere og smartere vesener. Vi skal leve lenger, kanskje til og med evig. Plot har sett nærmere på transhumanist-bevegelsen.

DokumentarUtbryter­lærerne

De tar kampen ingen andre tør å ta. De er ­lærere som kjemper mot vedtak, pålegg, ­målinger og detaljstyring – fordi de mener det går utover undervisningen. Men kampen koster.

Høyere medisinbruk blant lavt utdannede

Lavt utdannede går oftere til lege og bruker mer reseptbelagte medisiner enn høyt utdannede.

Lar du jobb og karriere gå foran nære vennskap?

Det kan du komme til å angre på senere, skal vi tro en forsker som har forsket på hva det er vi angrer på her i livet.

JuniKjærlighetens måned

Juni er måneden med flest avholdte bryllup. Det finnes tilsyne­latende åpenbare grunner til det; blåere himmel, varmere dager og mer syrinduft enn ellers i året. Men det finness også en årsak med mytiske røtter.

IntegreringStort byråkrati for tildeling av småpenger

Flere hundre frivillige innvandrerorganisasjoner i 20 kommuner konkurrerer om til sammen 11 millioner kroner til integreringstiltak. Vi trenger flere møteplasser mellom kommuner og innvandrerorganisasjoner, sier Fafo i ny rapport.

Ta vare på helsa di, mann

Menn må bli flinkere til å besøke legen, mener Reform ressurssenter for menn. Denne uken markerer de Mannens helseuke.

Fest for folkeopprøreren Luther

I år er det 500 år siden reformasjonen, som startet med at Martin Luther slo opp 95 teser på kirkedøra i Wittenberg i protest mot avlatshandelen. Men det hundretusener er mest opptatt av å feire, var at Luther giftet seg med Katharina von Bora.

Hva kjærlighet er

Kjærlighet. Kjærleik. Kjær leik. Kjær. Lighet? Likhet? Kjærlig. Het. Ja!

Fokus på fordommer

Fordommer er temaet for den nye utstillingen på Interkulturelt museum

Skilsmisser kan gi barna helseproblemer

Når barn gjennomlever en bitter skilsmisse mellom foreldrene, synes det å skade immunforsvaret deres i flere tiår, fremgår det av en ny amerikansk studie.

Barn blir sjelden involvert i foreldremekling

Foreldre benytter seg sjelden av den muligheten de har til å involvere barna i den obligatoriske foreldremeglingen i barnefordelingssaker.

Historiefortelleren Orhan PamukBok ble museum

Forfatter og tidligere nobelprisvinner i litteratur, tyrkiske Orhan Pamuk, var selv i Oslo for å åpne utstillingen «Orhan Pamuk: The Art of Fiction».

DokumentarNorske tilstander

Vi dro til Furuset og Grorud, to områder i Oslo hvor en stor andel av beboerne har innvandrerbakgrunn, for å finne ut om vi var i ferd med å få «svenske tilstander» i hovedstaden.

Økt arbeidsløshet gir færre barnUsikker økonomi bremser fruktbarheten

Finanskrisen i 2009 må ta noe av skylda for at det fødes færre barn i Norge.

Vårens myter

Fråtsing og faste. Karneval og narrer. Våren er tiden for å fornye verden og bringe den videre.

TeaterKlamrer seg til makten

Lederen er i ferd med å gå ut på dato, men innser det ikke selv. Han tviholder på makten, selv når hele organisasjonen faller sammen under ham. Den rumensk-franske dramatikeren Eugene Ionesco viser hvor galt det kan gå.

Radio er best på kino

På radiobio kan du synke ned i kinomørket, åpne ørene og lytte deg gjennom en fødsel.

Nordmenn elsker bøker – hele året

Det er ikke bare i påsken nordmenn leser bøker. Boka er nordmenns mest foretrukne kulturaktivitet.

TeaterHverdagssvik

Å være trofast. Å være snill. Å ta ansvar. Gammeldagse idealer? Terje Nordby har skrevet et teaterstykke hvor hverdagssviket settes opp mot det mest kjente svikeren i vår kultur: Judas.

DokumentarOppbruddet

Geoffrey Max Mordecai Spiro forlot kona og de to små barna sine i Norge for å finne ny mening med livet, i Israel. Han endte opp hos en gruppe ultraortodokse jøder som bruker teknomusikk og tagging i kampen for verdensfred.

Samtaleintervjuet– Ingen skal måtte lyve om hvem de er

Du skal ikke måtte lyve om hvem du er for å ha en plass i kirken, mener Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet. Selv tilhører hun Åpen folkekirke, organisasjonen som har ivret for å få en liturgi for vigsel av likekjønnede.

Lystenningens myter

Vi tenner lys for å minnes, lys for å rense, lys for å finne, lys for å varsle, lys for å beskytte, lys for å se. Mytene om lyset og ilden er mange.

Når ­plikten kaller

Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann tror på en ny æra for plikt og pliktetikk, hvor menneskene har en økt lengsel ­etter forpliktelser som er større enn dem selv. – Når de fundamentale behovene er dekket, starter jakten på noe mer meningsfylt, sier filosof Einar Øverenget.

Avhengig – og ufri

Vi kan bli avhengige av speling, sjokolade, Facebook og alkohol. Til grunn ligg det alltid ei forventning om skyhøg nyting.

Normalitetens kontrollører

Det er menneskelig å søke og innordne seg innenfor grensene for det vi regner som «normalt» – både når det gjelder fysiske egenskaper og i moralske spørsmål. Men stopper vi noen gang opp og spør oss selv: Hva betyr det egentlig at noe er normalt?

Motivasjonsapp fjernar skam

Slutta å snuse, springa meir på tredemølla og kutta ut McDonalds-middagar er bere nokre av måla folk set seg ved inngangen til eit nytt år. Kan ein motivasjons-app hjelpe oss til å nå måla?

10 spørsmålTalentjegeren

Bare noen få lykkes i å bli profesjonelle fotballspillere. Hvem er de, og hvorfor lykkes de? Det er det NTNU-forsker Stig Arve Sæther forsøker å svare på i den nye boken sin, «De norske fotballtalentene».

SteinaldermennesketGenenes rop fra fortiden

Hva kan steinaldermenneskene lære oss om livet? En hel masse, skal vi tro biolog Bjørn Grinde.

DokumentarKonflikten i konflikten

I 5000 år har beduinene vært ørkenens folk. I Negev-ørkenen står rundt 80 000 beduiner nå i fare for å miste hjemmene sine til israelske bosettere. I 2015 ble tusen telt, bygninger og dyrehus ødelagt.

Flyttet fra stillstanden på bygda

Stagnere. Det tror jeg er ordet jeg leter etter. Jeg stagnerte. Skrev ikke, spilte mindre musikk, lagde dårligere mat, søkte på færre og færre jobber, satt mer i ro. Jeg stagnerte i bygda.

Hver time blir tre nordmenn uføretrygdet

​De er vakre, energiske, sprudlende – og intelligente. De har barn, ektemenn, familie og mange venner. De har fast inntekt og kan aldri bli arbeidsledige. Likevel har de en tilværelse du neppe vil misunne dem.

Krim fra virkelighetenBlodig moro

Mord er ofte hovedingrediensen i en god film eller en god tv-serie. Men hva skjer når vi i stadig større grad lar oss underholde av ekte drapssaker?

Samtalen– Det er ikke bryet verdt å tro på ting man ikke kan tvile på

Trond Berg Eriksen mener troen er en desperat affære som skyldes at det ikke finnes noen ubetvilelig mening der ute. Du må skape meningen selv, sammen med dem som tenker slik du selv gjør.

Stillhet i kolikkens tid

Alle har sin egen stillhet – så lenge det varer.

MongoliaVarmere somre gjør vinteren farlig

Ta et land med gjeternomader og ekstreme værforhold. Tilsett hurtig demokratisering, privatisering og utenlandske investorer. Skru opp temperaturen med to grader. For Mongolia kan dette være oppskriften på en katastrofe.

Bistand for enhver pris

Han sender avgårde hele kontainere med sykler til Cuba. Hva får en enkel mann fra bygda i Norge til å vie 17 år av sitt liv og nesten alle pengene sine på å få Cuba fremover – på to hjul?

TeaterÅ bli et helt menneske

Hvordan blir man et helt menneske? Kan man ivareta seg selv som voksen hvis man er blitt skadet som liten? Hvordan kan vi ta vare på menneskene rundt oss samtidig som vi tar vare på oss selv?

Kjærlighet som religion

Det moderne mennesket har byttet ut religion med kjærlighet, mener Christian Thorleif Refsum. Han har undersøkt hva film og litteratur kan fortelle oss om fenomenet.

Løper fra problemeneTrening – en flukt fra virkeligheten

Alle timene med jogging, sykling eller skigåing kan være som medisin for psyken. Men – å fortape seg i trening kan også være en måte å flykte fra virkeligheten på.