Annonse
Industrien har redusert sykefraværet med 35 prosent i perioden 2003–2013. Foto: NTB Scanpix/Anne Elisabeth Næss

– Én av tre innleide må ut

Dagens Næringsliv skriver at Norsk Industri-sjef Stein Lier Hansen tror én av tre innleide i industrien må ut i løpet av neste år.

– Arbeidsmarkedet er annerledes enn det stramme markedet vi har hatt siden 2004 og helt frem til i dag, sier Lier Hansen til avisen.

Da han nylig la frem Norsk Industris konjunkturrapport for 2015, kunne han riktignok melde om en svak vekst i industrien neste år. Men veksten vil ikke være sterk nok til å opprettholde antall ansatte. På bakgrunn av rapporten tror Norsk Industri at sysselsettingen vil falle med seks prosent fra 2014 til 2015. Det er først og fremst de innleide medarbeiderne som vil merke denne nedgangen. Ifølge fagdirektør i Norsk Industri, Knut Sunde, vil antall innleide arbeidstakere i industrien reduseres med 31 prosent i 2015.

– Det er veldig mye «as-meg-selv-ere» og innleide konsulentselskaper og spesialister. Dette er i stor grad norske sivilingeniører og it-folk. Så er det en del operatører som går ut, og det er i stor grad polakker, sier han til Dagens Næringsliv.

Fellesforbundet mener Norsk Industri har rett i sine spådommer. Innleide polakker og andre utenlandske arbeidere er de som ryker først.

– Det skjer en vanvittig nedbemanning av innleid arbeidskraft, sier forbundssekretær Jørn Eggum til avisen.

Annonse
Annonse