Ledelse

Norge skårer høyt på den verdensomspennende talentundersøkelsen fra IMD, her representert ved professor Arturo Bris, direktør i IMD World Competitiveness Center.

Norske talenter blomstrer

Norge utvikler, tiltrekker seg og beholder flere talenter enn tidligere, viser en ny, internasjonal undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

I en ny talentranking som er utarbeidet for den sveitsiske ledelseshøyskolen IMD, der 60 land over hele verden sammenlignes, kommer Norge høyt på lista. World Talent Report IMD plasserer Norge helt oppe på tiende plass. Det er fem plasser høyere enn første gang rankingen ble foretatt i 2005.

Landene har blitt målt på sine evner til å utvikle, tiltrekke seg og beholde talenter for selskaper som har sine virksomheter der. Det er spesielt tre nøkkelfaktorer som avgjør om landene skårer høyt i kåringen: Investering i- og utvikling av lokale talenter, og evnen til å skape attraktive miljøer for disse talentene og andre som kommer fra utlandet. I tillegg måles landene etter i hvor stor grad de klarer å fylle markedsbehovene med sin tilgjengelige talent-pool.
– De best rangerte landene har en balanse mellom hvor dedikerte de er i forhold til utdanning, investering i lokal talentutvikling og evnen til å tiltrekke seg talenter fra andre land. Land med smarte talentstrategier er også smidige når de utvikler systemer som bidrar til å forbedre det de har av talenter, sier professor Arturo Bris, direktør i IMD World Competitiveness Center.

Mer enn 20 indikatorer

Bris forteller at rankingen er basert på med enn 20 indikatorer. Noen av disse er statistiske, og andre er trukket ut av en eksklusiv IMD spørreundersøkelse blant 4300 internasjonale ledere. i tillegg har IMD World Competitiveness Centers database tall fra 2005 og frem til i dag.

2014-rankingen forteller at Sveits topper lista, foran Danmark, Tyskland, Finland og Malaysia. Sverige ligger på åttendeplass, og USA er nummer 12. På bunnen finner vi Sør-Afrika, Pery, Kroatia, Venezuela og Bulgaria.

Når det gjelder investering i- og utvikling av talent, topper Danmark foran Sveits og Australia. Sveits er det mest attraktive landet for talentene, med Tyskland som en god nummer to. Sveits er også landet som dekker markedsbehovene best med sine talenter.

Ved å regne ut resultatene fra alle talentrankingene siden 2005, har IMD også identifisert de mest konkurransekraftige talentlandene. De er definert som de som har vært rangert blant de ti beste i fem eller flere år i løpet av perioden 2005-2014. Canada, Danmark og Sveits er de eneste landene som har vært rangert blant de ti beste i alle årene rangeringen har blitt gjennomført, forteller Bris.

Svingninger

– Svingninger i et lands ranking i perioden 2005-2014 kan komme av økonomiske sykluser og sosio-politiske saker som påvirker immigrasjonspolitikk og/eller investeringer i utdanning. I noen tilfeller kan politiske løsninger redusere et lands evne til å tiltrekke seg talent, selv om landet har forpliktet seg til arbeidet med lokal talentutvikling, sier Bris.

De 15 landene som skårer best på IMDs talentranking

  1. Sveits
  2. Danmark
  3. Tyskland
  4. Finland
  5. Malaysia
  6. Irland
  7. Nederland
  8. Canada
  9. Sverige
  10. Norge
  11. Østerrike
  12. USA
  13. Luxembourg
  14. Island
  15. De forente arabiske emirater
Powered by Labrador CMS