Arbeidsliv

Togstreiken går inn i sin femte uke torsdag.

16 timers meklingsmaraton forgjeves: Togstreiken trappes opp

Det var håp om at den en måned lange togstreiken gikk mot slutten da partene entret Riksmeklerens kontor tirsdag. Men 16 timer senere eskalerte konflikten ytterligere. Torsdag tvinges partene til nye samtaler.

Publisert Sist oppdatert

«Ingen reell bevegelse fra Lokomotivmannsforbundet - streiken fortsetter,» er meldingen fra arbeidsgiverorganisasjonen Spekter onsdag morgen.

Mandag kom arbeidstakerne med et løsningsforslag som skulle gjelde i tiden frem til myndighetene fastsatte kompetansekrav til lokførere i lovverket, eller kom med egne anbefalinger. Det hersket derfor optimisme da partene frivillig møtte opp hos Riksmeklingsmannen tirsdag, og det ble gjennom dagen meldt om «smil og god forhandlingsvilje» fra bak lukkede dører.

Skuffelsen var derfor tilsvarende stor da det onsdag morgen viste seg at partene, som forhandlet i hele 16 timer, ikke har rikket seg av flekken. Tvert imot varsler Lokomotivmannsforbundet (NLF) en ny opptrapping av streiken, som allerede lammer togtrafikken på østlandet. Det nye uttaket gjelder seks lokførere på Sørlandsbanen, som også er hardt rammet.

– Vi har beveget oss. Vi har kommet NSB i møte med skissen. NSB avviser imidlertid å bidra til å avslutte streiken. NSB setter med sin holdning passasjerene og sikkerheten i andre rekke, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Spekter er imidlertid av en helt annen oppfatning:

– Spekter reagerer sterkt på at Lokomotivmannsforbundet nå har forledet kunder og passasjerer til å tro at de har endret kravene sine slik at togene igjen kan gå som normalt. I realiteten står de fast på kravet om å tariffeste hvilken kompetanse togførere skal ha, sier direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk Gunnar Larsen i Spekter.

Nasjonal standard

Under forhandlingene ble det gjentatt at begge parter er for en nasjonal standard for lokføreres kompetansekrav. Spekter mener imidlertid at en slik standard ikke hører hjemme i en tariffavtale, og vil la myndighetene ta seg av dette.

Dette motsetter NLF seg ikke. De ønsker imidlertid at NSB skal forplikte seg til «å opprettholde utdanningsnivået til denne standarden er på plass.» Dette har arbeidsgiver sagt seg villig til å gjøre, men kun i åtte måneder fremover, uavhengig av om en nasjonal standard da er på plass.

– Det hjelper ikke å endre innpakning når innholdet er det samme. Lokomotivmannsforbundets krav innebærer fortsatt at fagforeningen både skal forhandle om, og kunne streike på, hva som skal være kompetansekrav til lokomotivførere og dermed også sikkerhet i NSB og CargoNet, sier Gunnar Larsen.

NLF på sin side mener tariffavtalen er et skalkeskjul for arbeidsgivers egentlige ønske:

– NSB har fram til nå nektet å komme lokførerne i møte, fordi NSB vil ha krav om kompetanse ut av tariffavtalene. Meklingen har vist at motviljen ikke handler om tariffavtaler. NSB vil ha anledning til å dumpe lokførernes utdanning fra neste sommer, skriver de i en pressemelding.

Dette avvises på det sterkeste av Spekter.

Nærmer det seg lønnsnemnd?

Dermed står konflikten fullstendig fastlåst. Begge parter henviser seg til myndighetene for å få klarhet i hvorvidt de vil imøtekomme partenes ønske om en snarlig fastsetting av en nasjonal kompetansestandard for lokførere.

Så langt har myndighetene signalisert at det vil kunne ta flere måneder før en slik standard er på plass.

Fra og med 26. okober er 124 lokførere i streik. Slik er de fordelt:

  • Bergen (7)

  • Kristiansand (7)

  • Lillestrøm (28)

  • Oslo (19)

  • Ski (29)

  • Moss (33)

  • Trondheim (1)

Østlandet er klart hardest rammet, og kapasiteten i busstransport er også sprengt. Men det er også store problemer på Sørlandsbanen som følge av streiken, og de blir ikke mindre av det nye uttaket.

Myndighetene kan ty til tvungen lønnsnemnd om streiken går ut over liv og helse eller medfører «alvorlige skader for samfunnet.»

Torsdag går streiken inn i sin femte uke. Partene er kalt inn til tvungen mekling torsdag, siden konflikten da har pågått i 30 dager.

Powered by Labrador CMS