Arbeidsliv

Digital sykemelding: Passer best for de små

Nå kan man levere sykemelding digitalt. Men det er kun den som er registrert som leder i Brønnøysundregistret som kan motta sykemeldinger digitalt, så for større virksomheter har digital sykemelding foreløpig lite for seg.

Publisert Sist oppdatert

Fra 29. september kan en del sykmeldte arbeidstakere motta og sende sykmeldingen elektronisk til arbeidsgiveren sin. Arbeidsgiveren mottar sykmeldingen i innboksen i Altinn.

Slik forklarer NAV nyheten om at sykemeldinger nå kan leveres elektronisk.

Men vi er ikke helt i mål ennå.

Tjenesten er under utvikling, og foreløpig er det bare den delen av sykmeldingen skal til arbeidsgiver som kan videreformidles via nettet, skriver NAV på sine nettsider. Selve sykepengekravet fra arbeidstaker må inntil videre leveres på papir. På lengre sikt vil også denne delen av sykmeldingen digitaliseres, heter det.

Dessuten er det kun den som er registrert som leder i en virksomhet i Brønnøysundregistret som får tilgang til sykemeldingene. Dersom andre skal få tilgang, må denne lederen delegere tilganger via Altinn.

I store bedrifter kan det derfor fort bli snakk om veldig mange tilganger, noe som kan utfordre ansattes krav på konfidensialitet omkring egen helse.

I de mindre bedriftene er det færre som har behov for tilgang og dermed lettere å beholde konfidensialiteten. skriver NHO i sitt nyhetsbrev.

NAV oppfordrer likevel bedriftene til å gi tilgang til et begrenset antall personer, for eksempel noen med HR-funksjon, og NHO ønsker også nyvinningen velkommen:

– Vi oppfordrer alle bedrifter til å etterspørre digital sykmelding, også de store arbeidsgiverne oppfordres til dette selv om de fortsatt må levere på papir, sier spesialrådgiver i NHO, Ann-Torill Benonisen Indreeide.

Foreløpig er det ca 40 prosent av de sykmeldte som finner sykmeldingen sin på nav.no. Andelen vil øke gradvis etter hvert som legenes journalsystemer oppgraderes, melder NAV.

Powered by Labrador CMS