Nyskaping

Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft: Connie Hedegaard og Idar Kreutzer.

– Fremtid uten olje og gass

Skogen vil spille en avgjørende rolle i omstillingen til lavutslippssamfunnet, hevder ekspertutvalg.

Publisert Sist oppdatert

Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft overleverte fredag en rapport med forslag til en nasjonal strategi for hvordan Norge kan redusere klimagassutslippene samtidig som vi opprettholder høy verdiskaping og sysselsetting. Tidligere EU-klimakomissær Connie Hedegaard og Finans Norge-direktør Idar Kreutzer utgjorde ekspertutvalget.

– Vi ser allerde antydning til en fremtid uten olje og gass. Skogen vil spille en avgjørende rolle i omstillingen til lavutslipssamfunnet, sier Kreutzer og Hedegaard til Nationen.

I Norge kan skogen spille en viktig rolle i fremtiden. Ifølge utvalget kan biomasse erstatte fossile råvarer og brukes til erstatning av ressurssensitive materialer.

«Karbon kan lagres i levende skog, jordsmonn og langlivede produkter», skriver utvalget

Ifølge Hedegaard bør bioenergi bli et naturlig satsingsområde, også for Norge:

– I dag høstes 50 prosent av den årlige tilveksten i skogen. Tilsvarende tall for Sverige og Finland er 80 og 76 prosent, påpeker hun.

Staten bør innta en lederrolle, og bør benytte lovverket gjennom offentlige anskaffelser og byggekrav, til å stimulere nye markeder og påvirke forbrukerne til å gjøre grønne valg, sier direktør i Treindustrien, Heidi Finstad til Nationen.

Den mest effektive måten å sikre tilstrekkelig tilgang på bærekraftig biomasse er å stimulere etterspørselen av biomasse fra norsk skog. Samtidid bør bruken av tre i bygg økes, og en mer offensiv opptrappingsplan for avansert biodrivstoff må initieres, hevder utvalget.

Powered by Labrador CMS