Arbeidsliv

Lærer å lykkes av stoikerne

Din neste couch er sannsynligvis gresk og 2300 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Læren til de greske filosofene som kalte seg stoikere spres på nettet og i økende grad også i næringslivet for tiden.

Magasinet Economist har sett nærmere på fenomenet og funnet at det finnes fora for stoikere med 28000 medlemmer på Reddit. De amerikanske elitestyrkene Navy Seals sverger også til tankesettet, og forfatteren av de bestselgende selvhjelpsbøkene 4 hour work week og 4 hour body, Tim Ferriss, underviser visstnok i stoisisme hos Google.

Den filosofiske skolen ble grunnlagt i Athen i år 300 f. kr, og læren går i korte trekk ut på at negative følelser kan føre til svak dømmekraft. Stoikerne trodde at det var dydig å opprettholde en vilje i samsvar med naturen. Før å føre et godt og dydig liv, måtte man altså forstå hvordan naturen hang sammen.

Selv i antikken ble denne læren ansett som et sett med praktiske regler for det daglige liv. En viktig lærdom fra stoikerne er at man må lære å sette pris på det man har. Og det trengte ikke være mye. Economist minner om at stoikernes lave interesse for dagliglivets små gleder, har gitt dem et rykte for å være kalde og harde. Men moderne forsvarere av filosofien mener dette egentlig handler om å skape lave forvetninger, og på den måten er mer tilfreds liv.

Moderne terapi har hentet mye tankegods fra stoikerne.

– Stoisisme overskrider det meste av moderne selv-hjelp og terapi ved å tilby synet at mange av våre sorger skyldes falske verdier, som egotisme, materialisme eller hedonisme, sier psykoterapisten Donald Robertson til Economist.

Mindfulness-bevegelsen kan også sende stoikerne et tankefult nikk. Ideen om å finne ro gjennom å rette oppmerksomhet til hverdagslige gjøremål, er ikke unik for østlig filosofi.

Powered by Labrador CMS