Ledelse

Vil du inn i toppledergruppa?

Skaff deg erfaring fra ulike funksjoner og områder i bransjen allerede tidlig i karrieren, råder Mette Krogsrud, rekrutterer og daglig leder i Korn Ferry Norge.

Publisert Sist oppdatert

Skal du bli leder på ledergruppenivå, hjelper det å ha samle erfaring fra ulike funksjoner og ikke grave seg ned i ett fagområde gjennom hele karrieren. Det viser en stor analyse LinkedIn har gjort av karrieredata fra hele 459 000 LinkedIn-profiler, som ble omtalt i Dagens Perspektiv i går.

Mette Krogsrud, daglig leder i Korn Ferry Norge - et selskap som jobber med rekruttering av ledere, herunder etterfølgerplanlegging - sier at LinkedIn-funnene er helt i tråd med det de selv ser og erfarer.

– Korn Ferry analyserer på verdensbasis kontinuerlig hva det er som kjennetegner ledere som lykkes, og vi ser at en av de syv viktigste dimensjonene for at ledere skal komme helt til topps er at de har breddeerfaring.

– Hva er årsaken til det?

– Jo, mer erfaring du har, jo mer lærer du. Har du erfaring og stor læringsevne, er du i større grad i stand til å håndtere uforutsette hendelser og den usikkerheten som preger lederrollene oppover i systemene på en proff måte. Jo høyere du kommer, jo mer trykk, tvetydighet og kompleksitet er det. Som toppsjef har du dessuten ansvar for en rekke ulike funksjoner. Hvis du tidligere har vært eksponert for flere av dem, stiller du sterkere.

Nyttig å flytte på seg

Jon Erling Tenvik, partner i rekrutteringsselskapet BackerSkeie, jobber mye med rekruttering av ledere til bank, finans, shipping og IT. Også han kjenner seg igjen konklusjonen fra LinkedIn om at det er en fordel for ledere på toppnivå å ha bred erfaring.

– For å lede en stor og kompleks organisasjon vil det være en fordel å kjenne flere av organisasjonens virksomhetsområder. Det vil også være nyttig å ha arbeidet på mer enn en geografisk lokalisering. En kombinasjon av stab og linje er også hensiktsmessig. Vi ser en trend i retning av at topplederen gjerne har lengre erfaring fra den aktuelle industrien virksomheten er i enn tidligere, skriver Tenvik i en e-post til Dagens Perspektiv.

Lite gunstig å skifte bransje

Men selv om det er gunstig å skaffe seg bred erfaring for å nå toppen som leder, er ikke bredde positivt for enhver pris. LinkedIn-analysen viser at det er positivt med breddeerfaring fra samme bransje, men at det er lite gunstig for en toppsjefkarriere å hoppe fra bransje til bransje. Å hoppe fra bransje til bransje har en negativ samvariasjon (korrelasjon) med å gjøre det godt i business.

– Stadige sprang fra bransje til bransje er nok mindre gunstig for karrieren, bekrefter Tenvik, selv om han ser en del unntak - eksempelvis mellom bank og eiendom.

– For enkelte stillingskategorier så kan funksjonelle kvalifikasjoner på tvers av bransje være en god karrierevei. Dette gjelder eksempelvis CFO-rollen. Dersom en bransje er i sterk endring så kan det være svært nyttig å ha erfaring fra andre, forhåpentligvis relevante bransjer.

– Dybde og bredde

Mette Krogsrud i Korn Ferry Norge viser til at kompetanse er et konkurransefortrinn for både selskaper og talenter, og at det er gunstig for den som vil gjøre lederkarriere å ha både dybde og breddekompetanse innenfor sin bransje. Bredden får man ved å gå på tvers av funksjoner og områder i bransjen.

– Hva med å skaffe seg breddekompetanse ved å hoppe mellom ulike bransjer?

– Hvis du går fra bransje til bransje får du breddekunnskap, men du får gjerne ikke den dybden du trenger. Kunnskapen og erfaringen blir for tynn. Det kan være gunstig i noen roller, men som toppleder er det en fordel å ha dybdekunnskap fra den bransjen du er i.

– Lurt å begynne tidlig

I The International New York Times, som først omtalte LinkedIn-undersøkelsen, gjøres det et poeng av at man i for lang tid har tenkt på topplederkarrierer som linære karriereløp. Man har i for liten grad tatt hensyn til hvor viktig det er å skaffe seg erfaring fra ulike funksjoner. Mette Krogsrud tror det er riktig at mange selskaper og talenter har tenkt for linært rundt karriere og utvikling.

– Når i et karriereløp bør den som har ambisjoner om å bli toppleder begynne å skaffe seg erfaring fra ulike funksjoner?

– Jeg tror det er lurt å begynne ganske tidlig. Traineeprogrammer har den typen effekt, og jeg mener at man med fordel kan tenke mobilitet gjennom hele karriereløpet. Det er et viktig tema, og mange store virksomheter som er opptatt av organisasjonsutvikling jobber nå mye med mobilitet.

– Er det noen funksjoner det viktigere å ha med seg i karriereløpet oppover mot toppen enn andre?

– Vi ser at det er verdifullt å ha med seg erfaring fra finans- og økonomisiden. Det er også gunstig å ha hatt posisjoner der man har jobbet med strategi og endringsledelse, ikke minst - i disse dager, i tilknytning til digitalisering.

Powered by Labrador CMS