rekruttering

Smiker du CV-en din riktig, er sjansen større for at du kommer på intervju ...

Slik sminker du din CV og vinner jobben

Ikke alle er like attraktive på arbeidsmarkedet. Siden du antakelig er en av dem, bør du få CV-en din til å skinne bedre slik at du blir innkalt til intervju.

Publisert Sist oppdatert

Frode Hübertz Haaland er forfatter og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold

SYNSPUNKT. En advarsel: Lyv aldri! Nøkkelen til delikat CV-sminke er i stedet å utnytte hverdagsspråk, floskler, unøyaktigheter og arbeidsgivers travelhet og manglende profesjonalitet slik at du framstår som bedre enn du egentlig er, og derfor rykker fremover blant søkerne.

Leser du jobbutlysningen nøye, vil du ofte kunne se hvor nøyaktig og profesjonell arbeidsgiver egentlig er, og legge deg på et riktig nivå av sminke.

Hvem er du?

Bruk deilige, upresise begrep når du skal beskrive dine egenskaper: fremoverlent, sulten, lagspiller, motivert, dedikert, analytisk, lojal, humoristisk, hardtarbeidende, målorientert, fleksibel, fokusert og lignende. Slike begrep er fullstendig tomme for substans, men appellerer til arbeidsgivers våte fantasier om hvordan en god medarbeider er.

Voila: Du framstår som en yndlingsmedarbeider, og kan neppe bli tatt for juks!

Snikskryting lønner seg imidlertid ikke. Skriv derfor aldri slikt som «Jeg kan til tider ta på meg for mye» eller «Det har hendt jeg ikke har overgått forventningene».

Vær oppmerksom på at stadig flere arbeidsgivere bruker personlighetstester som kan gi svært presise beskrivelser av hvem du er. Noen av dem som bruker slike tester har også kompetanse på området, så tenk sminke og vakre omskrivinger i stedet for å lyve på deg noe som ikke kan gjenkjennes i et intervju eller en test.

Språkferdigheter

Bare få arbeidsgivere bruker tester for å kartlegge dine språkferdigheter, og mangler derfor en presis målestokk for å si hva det eksempelvis betyr å snakke «flytende» engelsk. Du og arbeidsgiver kan godt være uenig hva som menes med å være god i et språk, uten at det av den grunn framstår som løgn eller juks. Derfor kan du vanligvis trygt jekke opp ditt språklige nivå noen hakk, men enda bedre er det å bruke diffuse begrep som «ingeniør-engelsk», «hverdags-spansk», «fransk på hverdagsnivå», «kontor-spansk» eller «konferanse-tysk», siden ingen vet hva dette er, og derfor tror at det er noe.

Voila: Du er attraktiv fordi du har oppfattes å ha god språkkompetanse!

Poenget er å bruke utvannet presisjon til å spille på arbeidsgivers manglende målestokk for språkkunnskaper.

Sjekk annonsen nøye for indikasjoner om at arbeidsgiver er profesjonell nok til å bruke språktester!

Det er mye enklere og tryggere å bruke formuleringer slik at enkeltkurs høres ut som en gradsutdanning

Utdanning

Selv om mange arbeidsgivere aldri sjekker, er det ikke smart å lyve på seg skoler og utdanning du ikke har. Profesjonelle arbeidsgivere vil kanskje sjekke din utdanning gjennom Vitnemålsportalen, så det kan straffe seg å lyve.

Det er mye enklere og tryggere å bruke formuleringer slik at enkeltkurs høres ut som en gradsutdanning, eller utnytte manglende innsikt i utenlandsk utdanning slik at det høres ut til å være på høyere nivå enn det egentlig er.

Det enkleste er dog alltid å skrive slik at påbegynt utdanning høres ut som fullført.

La oss si at du påbegynte masterstudium i Organisasjon og ledelse i 2010, men strøk etter ett år. Da skriver du slik:

«2010-2014: Masterstudium Organisasjon og Ledelse, Høgskolen i Østfold».

Voila: Arbeidsgiver leser dette som at du deltatt i studiene de normerte fire årene, tatt eksamen, og nå har en mastergrad.

Skulle du mot formodning bli spurt om vitnemål, sier du bare «ja, men den utdanningen gjennomførte jeg ikke…», og legger til at CV-er nå til dags viser hva man har gjort, ikke hva slags eksamina man har tatt (dette står jo i eksamenspapir/vitnemål). Her spiller du på arbeidsgivers manglende innsikt, og på ulike kulturer- og generasjoners bruk av CV, slik at du i verste fall har vært unøyaktig, men ikke har jukset. Siden det å stryke til eksamen vanligvis anses som ganske dårlig, bør du finne en god bortforklaring på hvorfor du sluttet, eksempelvis et viktig jobbprosjekt. God bortforklaring er en viktig del av sminken.

Arbeidspraksis

Det er lett å framstille deltid som heltidsarbeid, men det kanskje viktigste du kan gjøre, er å framstille tittel, arbeids- og ansvarsområde slik at det framstår som bedre, mer kompetent og viktigere enn det faktisk var. Bruk derfor begrep eller titler som inneholder «leder», «nøkkel», «ansvarlig», eller «prosjekt». Husk at engelsk virker bedre enn norsk, slik at du bør skrive «controller», heller enn regnskapsmedarbeider. Det høres veldig fint ut å ha vært «account-manager» (altså den kunden ringer til for å klage), eller at du har jobba med «customer relations» (f.eks. som sentralbordbetjening).

Du kan også fritt legge til en kort setning eller to som beskriver arbeid/ansvarsområde. Har du jobbet i resepsjonen, kan du eksempelvis skrive slik:

«2015-2018: Resepsjon. Front-end leder for kundemottak, første-linje problemløsning og saksprioritering, administrativ ledelse av back-end tjenester og prosesser».

Voila: Det ser ut som du har hatt en viktig og ganske vanskelig jobb, om enn ikke på rakettforsker- eller saksbehandlernivå!

Annen erfaring

Overskriften «annen erfaring» kan noen ganger åpne dører. Her gjelder det å være kreativ, men jobbrelevant! Har du vært i Speideren, fører du ikke bare opp akkurat det, men også at du har vært patruljefører eller hatt andre ledelsesoppgaver. Har du spilt fotball, fører du opp materialansvarlig, kampplanlegging, vaktmesteroppgaver eller annet som det er litt vanskelig å kontrollere, men som høres avansert ut.

Voila: Du får uttelling for dine fritidsaktiviteter og har plutselig fått noe av verdi på CV-en.

Tette hullene

Det enkleste er å bruke hele årstall eller diffuse begrep som «høst» eller «vinter», og unngå angivelse av dato og måned. Ved å tette hullene vil perioder av arbeidsledighet, svangerskap, sykdom, gaming og generell latskap bli mindre synlig.

Hull i CV-en kan fylles gjennom nennsomme omskrivinger, og appellere til noe arbeidsgiver syns er stas. I privat næringsliv ser man med veldig blide øyne på gründere. Har du brukt et halvår bak PC-en med gaming eller Arduino-programmering av Lego-roboter, kan du skrive at du har arbeidet med AI/programvareutvikling og utvikling av interfacen hardware/software. Jobber du med formuleringene ser det ikke lengre ut som du har gamet et halvår, sovet halve dagen og lekt den andre halve. I stedet virker det som du har forsøkt å bygge et eget selskap, men dessverre ikke klarte stable det på beina. Det er så vanlig at ingen vil stusse.

Voila: Du har tettet flere måneder i CV-en slik at det framstår som veldig fornuftig tidsbruk!

Men du kan også la hullene være synlig, men knytte det til noe arbeidsgiver ønsker. Arbeidsgivere ønsker eksempelvis å vite om du har planer om å bli gravid, og således bli en belastning, men har ikke lov å spørre om det. Her kan du skrive at du var hjemme med barn, og tillegge at du ville bruke «mer tid sammen med barnet, siden det er ditt siste». Plutselig har du blitt en bedre søker enn hun arbeidsgiver er usikker på om kommer til å bli gravid. Dette hindrer deg selvsagt ikke i å få flere barn.

Overskriften «annen erfaring» kan noen ganger åpne dører. Her gjelder det å være kreativ

Kurs

Fordelen med de fleste kurs, er at de ikke gir sertifikat eller diplom og at det heller ikke finnes registre for å sjekke dine opplysninger. Det er derfor lett å sminke CV og endatil risikofritt å lyve på seg kurs.

Mange oppfatter det fremdeles som en fordel at du eksempelvis har kurs i Word, Excel, eller databasesøk, osv. Bruk gjerne begrep som «for viderekomne», «avansert», «digital» og «AI».

Søker du jobb innen HR eller ledelse, er det en mengde kurs og seminar som høres veldig flott ut, men er så diffuse at du endatil i intervju kan snakke deg langt bort fra det hele. Kurs i LEAN, medarbeidersamtaler, og konfliktløsning er alltid nyttig og verdsatt.

Det er ingen som vet hva «lederutvikling» eller «selvutvikling» egentlig er, så det er ganske trygt å si at du har tatt mange kurs i dette.

Bruk helst vakre og diffuse begrep som evidensbasert, strategisk, robust, total kvalitet, riktig, effektiv, utvikling o.l.

Voila: Det ser ut som du har lært mye, mestrer mye, og i tillegg er opptatt av å videreutvikle deg!

Det er viktig at kurs framstilles som jobbrelevant, ellers hjelper deg det ikke. Problemet er at et overskudd av kurs og et underskudd av utdanning ser dårlig ut, særlig i offentlig sektor, så her må du tenke nøye over hvem arbeidsgiver er.

Oppgrader din CV

En oversett side ved CV-sminking, er å faktisk ta kurs som gjør at din CV skinner litt ekstra og kanskje gjør den mer helhetlig. Her lyver eller fusker du ikke i det hele tatt, det er faktisk dønn ærlig. Det beste er selvsagt kurs som koster lite innsats eller penger, og heller ikke har eksamen.

Det høres veldig avansert ut å være DNV-sertifisert rekrutterer, men er egentlig et kurs på kun 1-2 dager, dog dessverre med eksamen. Hvis du lar deg velge som førstehjelps- eller brannvern-ansvarlig, AKAN-kontrakt, verneombud eller tillitsvalgt, vil du få gratis kurs helt uten eksamen som lærer deg mye som kan hjelpe deg som søker jobb i HR/personal, ofte også i andre roller. I tillegg til at det ser ut som du kan noe, framstår du som utviklings- og læringsorientert, pliktoppfyllende og lojal.

Voila: Du ser ut som en mye bedre medarbeider, uten at det har kostet deg noe særlig!

Du som er arbeidsgiver

Kanskje syns du som er arbeidsgiver at det er utidig av meg å lære jobbsøkere til å sminke CV-en, og således gjøre det vanskeligere for deg å finne ut hvor gode jobbsøkerne dine egentlig er bak all sminken.

I så fall er hensikten oppnådd: Du har fått en påminnelse om at utvelgelse er vanskelig og at det er viktig å være nøyaktig og vite hva man gjør.

Kanskje du også skulle se litt kritisk på din egen CV: Har jeg egentlig kompetanse på sentrale ledelsesområder, eksempelvis innen ansettelser?

Hvordan du framstår bedre i intervju kommer jeg tilbake til i en senere artikkel.

Powered by Labrador CMS