Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

1 av 3 opplever ubalanse mellom jobbinnsats og anerkjennelse

Denne type ubalanse er langt vanligere blant kvinner enn menn, og blant deltidsansatte sammenliknet med heltidsansatte.

Publisert Sist oppdatert

I sommer publiserte Statistisk sentralbyrå en levekårsundersøkelse om hvordan nordmenn har det i arbeidslivet.

Det å være i arbeid er i seg selv forbundet med høy livskvalitet, men det å trives med jobben sin betyr også mye for hvor tilfredse vi er med livet mer generelt.

Å bli verdsatt for den jobben man gjør kan styrke selvfølelse og motivasjon. I tillegg til verdsettelse i form av materielle belønninger, er det å få støtte fra ledelsen og å ha kontroll over egen arbeidssituasjon faktorer som har betydning for trivsel på jobb.

Nå viser tall fra SSB at nær en av tre opplever en ubalanse mellom den innsatsen de yter på jobb og anerkjennelsen eller lønnen de mottar. Personer som tilhører en husholdning med inntekter under gjennomsnittet opplever også oftere ubalanse mellom innsats og belønninger.

Misforhold

Samtidig er det noe flere av dem som har høyere utdanning som rapporterer om misforhold mellom innsats og belønninger.

Eldre arbeidstakere er dessuten noe mer misfornøyde enn unge. Dette kan tyde på at misnøye med annerkjennelsen og belønninger man får på jobb ikke bare handler om hva man faktisk oppnår, men også påvirkes av hvilke forventninger man har på ulike stadier av yrkeslivet.

De aller fleste ansatte har en støttende sjef. Likevel opplever 9 prosent av ansatte at deres nærmeste leder sjelden eller aldri gir støtte eller verdsetter deres arbeid. Det er ingen forskjell mellom menn og kvinner når det gjelder opplevelsen av å ha en støttende ledelse.

Eldre klager mest

Unge oppgir sjeldnere enn eldre arbeidstakere at de mangler støtte fra sin leder, men det er generelt små forskjeller mellom personer i ulike aldersgrupper, og også med hensyn til utdanningsnivå, bosted og husholdningsinntekt.

I levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø finner SSB at det er større forskjeller mellom ansatte i ulike yrker. Renholdere og yrkessjåfører er blant yrkene som opplever minst lederstøtte.

Muligheter for å utnytte kompetanse og utvikle seg i jobben er viktig for jobbtilfredshet. 17 prosent av sysselsatte menn og 21 prosent av sysselsatte kvinner opplever å ha dårlige muligheter for å utnytte og utvikle egen kompetanse på jobb.

Begrensede utviklingsmuligheter i arbeidet er klart vanligst blant unge, deltidsansatte og studenter. Mens 38 prosent av studentene opplever dette, gjelder det samme for 16 prosent av dem som er yrkesaktive på heltid. Dårlige utviklingsmuligheter er også vanligere blant personer med lav formell utdanning og blant personer med lav husholdningsinntekt.

9 av 10 fornøyd

Til tross for at et ikke ubetydelig mindretall opplever arbeidsmiljøproblemer, er 9 av 10 sysselsatte fornøyd med jobben sin. Her er det ingen forskjell mellom menn og kvinner.

De eldste, de som har høyest husholdningsinntekt og de med høy utdanning er noe oftere tilfreds enn andre. I alle gruppene vi ser på her, er likevel de aller fleste fornøyd med den jobben de har.

Powered by Labrador CMS