Arbeidsliv

SSB har analysert den nye tjenestepensjonsordningen i offentlig sektor.

Dårlig deal hvis du vil gå tidlig av med pensjon

Står du i din offentlige jobb til etter 66 år, har du en god deal. Hvis ikke er den nye pensjonsordningen vesentlig dårligere, ifølge SSB.

Publisert Sist oppdatert

Den nye tjenestepensjonsordningen for offentlig sektor er et godt pensjonssystem for dem som jobber etter fylte 66 år. Avtalen er vesentlig mindre god dem som går av tidlig, viser SSBs analyse av tjenestepensjonsavtalen for offentlig sektor som ble inngått tidligere i år, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev i formiddag.

Avtalen om tjenestepensjon i offentlig sektor ble inngått 3. mars i år og gir et fleksibelt pensjonssystem for dem som er født i 1963 og senere. I rapporten Reform av offentlig tjenestepensjon har Statistisk sentralbyrå (SSB) analysert denne avtalen og satt den opp mot tre andre alternativer.

– Den såkalte levealdersjusteringen gjør at pensjonen blir mindre hvis forventet levealder for ditt årskull øker. Dette blir det imidlertid mulig å motvirke ved å pensjonere seg senere, sier forsker Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Han forteller at dette i praksis betyr at de som har mulighet til å stå i arbeid utover 66 år, oppnår en god pensjon.

På den andre siden vil omleggingen av AFP gi lave ytelser ved tidlig avgang dersom levealderen fortsetter å øke, påpeker Stølen.

Det vil med andre ord lønne seg å jobbe så lenge som mulig – jo lenger du står i jobb, jo bedre pensjonsytelser får du.

Powered by Labrador CMS