Arbeidsliv

Finn ut om du møter forventningene som stilles til deg.

Er du produktiv nok?

Svar på disse tre spørsmålene og få svaret.

Publisert Sist oppdatert

Oppfyller du arbeidskravene dine i løpet av en dag når du yter maks innsats?

Tidsstyring-coach Elizabeth Grace Saunders har utarbeidet tre spørsmål som skal hjelpe deg å få svar på om du er produktiv nok på arbeidsplassen. Saken ble først omtalt på Harvard Business Review.

1) Møter jeg forventningene som stilles til meg?

Hvis «nok» defineres som «så mye som kreves», blir spørsmålet om du gjennomfører arbeidsoppgavene dine på jobben.

Dette kan være et enkelt spørsmål å svare på for arbeidstakere som jobber innenfor et definert arbeidsområdet.

«Fikk du svart på alle henvendelsene fra klientene?» «Har du truffet salgsmålene dine?»

Dersom du har mer udefinert arbeidsoppgaver kan dette spørsmålet være litt vanskeligere å svare på. Men svaret burde være klart dersom sjefen din har kommentert områder som du kan forbedre deg på.

Hvis du svarer ja på spørsmålet om du gjennomfører arbeidsoppgavene dine, er du produktiv nok. Du kan nok gjøre mer, men du trenger ikke gjøre mer for å møte forventingene som stilles til deg. Hvis svaret er nei, sjekk ut spørsmål to.

2) Er disse forventingene mine egne eller andres?

Å ha høye forventinger til seg selv kan være en positiv kvalitet. Men hvis du føler deg stresset og jobber ekstra lenge for å møte forventinger som ikke spiller noen rolle for noen andre enn deg selv, kan denne kvaliteten bli negativ.

I disse situasjonen må du stille deg selv et alvorlig spørsmål: Er disse forventingene mine egne og ikke påkrevd. Blir de i det hele tatt lagt merke til av andre? Hvis svaret er ja, er du mest sannsynlig produktiv nok

I stedet for å ha dårlig samvittighet for det du ikke gjør, burde du heller senke forventingene til deg selv til et overkommelig nivå – på samme måte som alle andre.

Hvis svaret er nei, og folk virkelig bryr seg om disse forventingene, fortsett til neste spørsmål.

3) Styrer jeg tiden min selv og tar jeg i bruk ressursene jeg har tilgjengelig?

Når du har avklart at du ikke oppfyller forventingene som er viktig for å utføre jobben din, må du vurdere om du styrer tiden din bra nok og om du tar u bruk produktivitetsressurser.

Har jeg styr på min egen tidsbruk? Som tidsstyring-coach, mener Elizabeth Grace Saunders at ved å stille dette spørsmålet, kan du finne ut om du er proaktiv i forhold til hvordan du utnytter tiden din. Det inkluderer å fastslå prioriteringene dine, planlegge tidsforbruket din, sette grenser og fokusere når du jobber.

(Hint: Hvis du hele tiden sjekker e-posten din, sosiale medier eller telefonen din og føler at du har for liten tid til å gjennomføre arbeidsoppgavene dine, møter du mest sannsynlig ikke forventingene på dette området.

Bruker jeg produktivitetsressurser? Fra Saunders perspektiv innebærer dette om du bruker de verktøyene som er tilgjengelige for å hjelpe deg med å bli mer effektiv. Det kan være å ha en skriftlig oppgaveliste i stedet for å holde styr på alt som skal gjøre i hodet ditt eller delegere mer.

Hvis du trygt kan svare ja til begge disse spørsmålene, så vil det si at du er produktiv nok. Du gjør det beste du kan under omstendighetene. Hvis du svarer nei til en eller flere av spørsmålene, betyr det at du ikke produserer så mye som du burde under omstendighetene.

Powered by Labrador CMS