Arbeidsliv

Færre tar ut alderspensjonen tidlig

Publisert Sist oppdatert

Med pensjonsreformen kan man nå ta ut alderspensjonen fra 62 år. Nå rapporterer Nav for første gang om nedgang i andelen som tar ut alderspensjon i alderen 62-66 år. Andelen gikk ned fra 58 til 57 prosent fra utgangen av 2016 til 2017, skriver Nav i en pressemelding.

– Nedgangen i tidlig uttak er lav så langt, men kan tyde på at folk i større grad enn før tar inn over seg levealdersjusteringen av alderspensjonen, seier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien.

Må jobbe lenger

Så lenge levealderen øker, innebærer levealdersjusteringen at yngre årskull må jobbe litt lenger og utsette uttaket av alderspensjon for å oppnå samme alderspensjon som eldre årskull.
En 67-åring i 2018 må regne med å jobbe rundt ni månader lenger enn en 67-åring i 2011 måtte.
– Nå har levealdersjusteringen virket i noen år, og fått gradvis større betyding for nivået på alderspensjonen. Det kan ha ført til at fleire har valt å utsette uttaket av alderspensjon, seier Lien.
Med reformen i 2011 fikk man også muligheten til å kombinere jobb og pensjon, uten at pensonen blir redusert. Slik kan de samlede inntektene bli hoyere i noen år, men fordi pensjonsutbetalingene blir spredd utover flere år, blir månedsutbetalingene lavere resten av livet.

Færre minstepensjonister

Ved utgangen av mars 2018 var det 151.200 alderspensjonistar som fikk minstepensjon. Dette er en nedgang på 3.000 fra desember 2017. Tallet på minstepensjonistar gikk opp høsten 2016 og høsten 2017 som følge av en økning i satsene for minstepensjon.

Den langsiktige trenden er likevel at det blir færre minstepensjonister.

– I yngre kull av alderspensjonister er det flere som har hatt høy yrkesaktivitet og tjent opp gode pensjonsrettigheter enn blant pensjonistene som faller fra, forklarer Lien.

Powered by Labrador CMS