Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hva er reglene for oppsigelse i prøvetid?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg fikk for et halvt år siden jobb i et forsikringsselskap. Jeg fikk beskjed om at det første halvåret var en prøveperiode, og at de ville vurdere om jeg fikk fortsette etter dette. Det stod ingenting i arbeidsavtalen min om prøvetid. Etter det var gått 6 måneder, som var i forrige uke, fikk jeg beskjed per e-post om at jeg ikke får fortsette og at jeg har 14 dager på meg til å forlate arbeidsplassen. Jeg ba om en begrunnelse, og fikk beskjed om at jeg ikke egnet meg for denne jobben, men at de ikke hadde noe konkret å vise til. Det skal nevnes at jeg ikke har fått noen tilbakemeldinger på hva jeg kan forbedre rundt min arbeidsinnsats tidligere. Hva gjør jeg nå?

Rådgiver

Svar: For å lovlig ansette noen i såkalt prøvetid, må dette være avtalt skriftlig. Da dette ikke er avtalt skriftlig med deg, kan ikke arbeidsgiveren din påberope seg at du er ansatt i prøvetid.

For å gi deg oppsigelse må denne være saklig begrunnet. Det innebærer at arbeidsgiver på saklig vis må konkret overfor deg, på bakgrunn av hvordan du har utført, eventuelt ikke har utført, jobben din. Det vil kunne ha betydning for vurderingen om du har fått tilbakemeldinger på forhold som arbeidsgiver begrunnet oppsigelsen i. Det du skriver kan tyde på at arbeidsgiver ikke har hatt en god oppfølging av deg og at oppsigelsen mangler saklig begrunnelse. Jeg kan imidlertid ikke vurdere saken din på bakgrunn av den informasjonen du gir, og vil sterkt råde deg til å ta kontakt med fagforening eller advokat for videre veiledning. Ikke vent med dette, da det er mange frister som løper i denne type saker. Dersom oppsigelsen din ble gitt uformelt i en e-post, oppfyller den ikke lovens formkrav. Du bør likevel ikke vente med å oppsøke hjelp, da passitivitet kan gjøre at det uansett blir for sent å gå videre med saken.

Det skal nevnes at «prøvetid» i ansettelsesforhold er et noe misvisende begrep. Personer som er ansatt i prøvetid har fortsatt et stillingsvern, men arbeidsgiver som lovlig har avtalt prøvetid har anledning til å begrunne en oppsigelse i arbeidstakers manglende tilpasning til arbeidet, faglig dyktighet eller pålitelighet.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS