Arbeidsliv

Det finnes mange tilbud til de som trenger digitalt påfyll. Men tilbudet dekker ikke behovet, ifølge en kunnskapsrapport fra NIFU.

Norge har 71 tilbud om digital videreutdanning

Men behovet er fortsatt større enn tilbudet.

Publisert Sist oppdatert

Vi trenger ny kompetanse for å klare omstillingen til et mer digitalt samfunn. Det budskapet har blitt hamret inn en mengde rapporter de siste årene.

Nå har NIFU gjort en gjennomgang, på oppdrag for NTNU, av de viktigste rapportene. Målet har vært å kartlegge i detalj hvordan behovet for digital kompetanse faktisk ser ut for tiden.

Gjennomgangen viser at det er fem generelle områder som skiller seg ut.

  • Teknisk IKT-kompetanse

  • Ledelse av digitaliseringsprosesser

  • IKT-sikkerhet og personvern

  • Digitalt utenforskap

  • IKT og helse

Alle rapportene, som er satt sammen av alt fra forvaltningen til private konsulenter, peker på behovet for teknisk kunnskap, altså programmering, men også mer basale IKT-ferdigheter.

Ledelse blir løftet frem som viktig. Og da er det særlig mer systematisk ledelse av prosjekter og en mer strategisk tankegang, det vises til.

Digital utenforskap er et digitalt behov som handler om å ta vare på de som rett og slett er utrente og besitter svake kunnskaper innen IKT. Det er ofte ved å heve de svakeste, man får de beste resultatene for alle, er tanken.

IKT-sikkerhet og personvern er områder hvor det er et skrikende behov for teknisk så vel som juridisk kompetanse, mens IKT og helse peker på helsesektorens behov.

Ikke tilfredstillende tilbud

NIFU har også sett på tilbudet av kurs og etterutdanning for de som ønsker å løfte digitaliseringskompetansen.

Her er det studietilbudet fra universitetene og høgskolene og nettsiden Mooc.no som er blitt saumfart.

Oversikten viser at det finnes ikke mindre enn 71 forskjellige tilbud om videreutdanning innen en eller annen form for digitaliseringsfag. Det kan være alt fra Politihøgskolens "Computer Forensics" til NTNUs "Bygningsinformasjonsmodellering (BIM)".

Aller størst er tilbudet innen digital ledelse. Her er det Handelshøyskolene som har kjent sin besøkelsestid og snekret sammen flere pakker, blant annet "Analytics for strategic Managment" eller "Leading in digitized Workspaces".

NIFU konkluderer med at det finnes et ikke ubetydelig, men langt fra omfattende, etter- og videreutdanningstilbud innen digitalisering.

"Hvis vi sammenligner behov og tilbud, er det mye som tyder på at behovet er større enn tilbudet", skriver rapportens forfattere.

Videre skriver de i konklusjonen at "ubalansen mellom behov og tilbud er kanskje enda større innen spesielle temaområder som teknisk IKT-kompetanse, IKT sikkerhet og personvern og IKT og helse".

Powered by Labrador CMS