Arbeidsliv

Erna Solberg på Kværners anlegg på Stord.

Norske industriledere melder om oppgang i produksjonsnivået

Produsenter av innsatsvarer melder om en sysselsettingsvekst, mens det meldes om en svak oppgang i sysselsettingen hos konsumvare- og investeringsvareprodusentene.

Publisert Sist oppdatert

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2018 viser en positiv utvikling i samlet industriproduksjon sammenlignet med 1. kvartal 2018.

Produsenter av investeringsvarer, innsatsvarer og konsumvarer rapporterer alle om en økning i produksjonen i 2. kvartal 2018, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mangel på kvalifisert arbeidskraft

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, var i 2. kvartal på 4,0 måneder. Dette er samme verdi som i 1. kvartal, og over det historiske gjennomsnittet for indikatoren.

Indikator for ressursknapphet har økt noe fra foregående kvartal. Det er en liten oppgang i både andelen som melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft og tilgangen på råstoff/kraft begrenser produksjonen.

Det er også en liten oppgang i andelen som har rapportert full kapasitetsutnyttelse. Det er samtidig om lag like mange ledere som melder at svak etterspørsel og sterk konkurranse var begrensende faktorer for produksjonen i 2. kvartal 2018 som i forrige kvartal.

Økning i ordretilgang

Ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet viser oppgang i 2. kvartal. Den samlede ordrebeholdningen viser også en økning i dette kvartalet. Det rapporteres om en økning i ordretilgang i både hjemme- og eksportmarkedet for produsenter av alle de tre ulike varetypene.

Prisutviklingen i 2. kvartal var positiv i både hjemme- og eksportmarkedet for industrien samlet sett. For produsenter av innsatsvarer og konsumvarer var det økte priser i begge markeder som særlig kom fra økte priser for metaller og næringsmidler.

For produsenter av investeringsvarer var det tilnærmet uendrede priser i eksportmarkedet, mens hjemmemarkedet viser en liten oppgang.

Positive utsikter

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 3. kvartal 2018 er positiv for produsentene av alle varetypene. Industrilederne melder om at vedtatte investeringsplaner oppjusteres, og sysselsettingen er ventet å øke. Det ventes også vekst i den samlede ordrebeholdningen.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien var på 9,2 i 2. kvartal 2018 (sesongjusterte nettotall), og har gått opp fra 6,8 i foregående kvartal. Dette er det fjerde kvartalet på rad hvor indikatoren ligger over det historiske gjennomsnittet.

Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien har gått litt opp og beregnes til 78,8 prosent ved utgangen av 2. kvartal 2018 mot 78,2 i kvartalet før. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet på 80,2 prosent.

Powered by Labrador CMS