Arbeidsliv

DP-juristene svarer i dag på spørsmål om fortrinnsrett etter vikariat.

Har du fortrinnsrett ved avsluttet vikariat?

Fortrinnsrett kan være komplisert. DP-juristene har svaret.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål

Jeg har vært ansatt i et uutlyst vikariat, som begynte i vår. Den jeg var vikar for, kom tilbake fra permisjon. Jeg ble etter dette uten formell informasjon satt over i et annet vikariat. Sjefen informerte meg i forrige uke om at jeg ikke får forlenget vikariatet, da hun jeg går i vikariatet for, kommer tilbake. Det har blitt ansatt mange vikarer etter meg, senest denne måneden.

Vi har siden i sommer hatt en ny sjef. Sjefen sier at jeg har gjort en god jobb, tatt mange vakter, jobber hardt og er godt likt blant avdelingens ansatte. Men jeg får ikke forlenget vikariat med den begrunnelse at hun jeg er vikar for kommer tilbake. Jeg spør om dette gjelder flere av oss nytilsatte. Nei, det er det ikke, er svaret. Jeg spør også om den siste eposten, hvor det står at hun ansetter ytterligere vikarer tett opp til min siste dag. Da svarer hun at hun forstår at det oppleves urettferdig. Da blir jeg tårevåt i øynene og ber om å få gå. Har jeg sterkere vern siden jeg gikk i et uutlyst vikariat? Kan det stemme at de som er ansatt etter meg, går foran meg i sine forlengelser?

Svar

Det rettslige utgangspunktet er at et vikariat opphører på fastsatt tidspunkt eller når vedkommende vikaren vikarierer for kommer tilbake. Vikariat medfører etter arbeidsmiljøloven ingen fortrinnsrett. Det betyr at du selv må søke på nye stillinger, faste eller midlertidige, uten å ha noen større rett på stillingen enn de andre søkerne, verken eksterne eller interne.

Som vi her forsøker å antyde, er det viktig å se vikariat og forlengelse som to atskilte prosesser: Forlengelse av et vikariat innebærer simpelthen at en vikar tilbys et nytt vikariat – en ny, annen, stilling. Riktignok kan det ved sammenhengende vikariat over flere år oppstå krav på fast stilling, men dette er så vidt vi kan se ikke aktuelt i din sak.

Hvorvidt arbeidsgiver utviser et godt skjønn ved utvelgelse av hvilke vikarer som skal få fortsette i nytt vikariat, er vanskelig å kontrollere. Dersom man skulle angrepet et slikt skjønn – at det eventuelt skulle være usaklig og/eller begrunnet i utenforliggende hensyn – måtte for det første forutsette at du faktisk hadde søkt på disse stillingene. For det andre er det lite sannsynlig at en slik innsigelse skulle føre frem, med mindre det var snakk om diskriminering etter likestillings- og diskrimineringsloven eller liknende.

De konkrete omstendighetene rundt overflyttingen fra første til andre vikariat er litt vanskelige for oss å forstå uten å ha sett nærmere på saken. Dersom du skulle ha blitt overført til et nytt vikariat uten at det foreligger noen kontrakt på dette, kan det være noe uklart hvilke rettigheter du har i denne «nye» vikarperioden, herunder hva slags ansettelsesforhold det er tale om.

Basert på eposten din fremstår det imidlertid som om det har vært relativt klart for deg at det var tale om et nytt vikariat, ikke en fast ansettelse. Det vil i en slik situasjon være vanskelig å fremme noe krav utelukkende begrunnet i manglende skriftlighet.

Alt i alt forstår vi at denne situasjonen er vanskelig for deg, og at det er vanskelig for deg å forstå at arbeidsgiver ikke vil gi deg nytt vikariat når du utelukkende har fått gode tilbakemeldinger på jobben du har gjort.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS