Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan arbeidsgiver nekte meg å jobbe nattevakter da det står i arbeidsavtalen min?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt som sykepleier i fast stilling. I arbeidsavtalen min står det at jeg skal jobbe 60 % nattevakter. For noen dager siden ringte nærmeste leder til meg og fortalte at jeg ikke lenger vil få jobbe 60 % nattevakter.

Jeg forstod henne slik at denne endringen trår i kraft fra og med neste vaktplan. Det er viktig for meg at jeg får fortsette med samme type vakter som tidligere, siden jeg nå er «satt» i en bestemt døgnrytme, og fordi jeg har lagt opp livet mitt rundt denne ordningen.

Jeg vet om flere andre som ikke får sin arbeidstidsordning endret. Har arbeidsgiver rett til å pålegge meg dette, og kan de gjøre dette over telefon?

Svar: Arbeidsgiver må som utgangspunkt forholde seg til det som er avtalt i arbeidskontrakten. Slik vi forstår deg, står det der svart på hvitt at du har krav på at 60 % av arbeidstiden din utføres på nattevakt.

Det er imidlertid ikke slik at enhver avtalefestet bestemmelse forhindrer arbeidsgiver fra å gjøre endringer i arbeidsforholdet; arbeidsgiver kan i kraft av sin alminnelige styringsrett gjøre endringer i avtalebestemmelser som ikke «fremstår som vesentlige for arbeidsforholdet», jf. Rt. 2009 s. 1465.

Dersom du kan vise til at 60 % nattevakter var en viktig forutsetning for at du inngikk arbeidsavtalen, vil nok ikke arbeidsgiver kunne pålegge deg å ta flere dagvakter. Svaret på dette vil oftest finnes i prosessen som ledet frem til ansettelsen, herunder i skriftlige referater fra jobbintervju og liknende.

Hvis bestemmelsene ikke var avgjørende for inngåelsen av arbeidsavtalen, vil arbeidsgiver kunne se bort fra bestemmelsen i arbeidsavtalen og kunne kreve at du jobber flere dagvakter. Dette forutsetter imidlertid også at begrunnelsen til arbeidsgiver er saklig, og at den ikke er begrunnet i utenforliggende hensyn.

Arbeidsgiver kan heller ikke urettmessig forskjellsbehandle ansatte. Hvorvidt dette har skjedd eller ikke har vi ikke holdepunkter til å vurdere her. Vårt råd til deg er at du ber arbeidsgiver om å gi deg en begrunnelse for hvorfor du pålegges denne endringen, slik at du kan vurdere om avgjørelsen er saklig eller ikke.

Dersom du også mener at arbeidstidsbestemmelsen i arbeidsavtalen er så vidt vesentlig for inngåelsen av arbeidsforholdet at en endring av dette i realiteten fremstår som en oppsigelse, kan du kreve forhandlinger og finne ut av om det foreligger gyldig grunn etter arbeidsmiljøloven eller ikke.

Blir dere ikke enige, må du eventuelt gå til søksmål mot arbeidsgiver og kreve endring, erstatning og oppreisning. Du må imidlertid uansett forholde deg til arbeidsgivers pålegg frem til et slikt søksmål er avgjort. Hvis du ikke gjør dette, vil arbeidsgiver kunne ha grunn til å gå til oppsigelse på grunn av ordrenekt.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS