Arbeidsliv

Arbeidsgiver har helt unntaksvis rett til å pålegge ansatte å endre allerede fastsatt ferietid dersom uforutsette hendelser medfører av ferieavviklingen vil skape vesentlig driftsproblemer og det ikke kan skaffes en vikar.

Må vi dekke den ansattes tap av ferie?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: På grunn av ekstraordinært oppdragstilfang i sommersesongen, har vi pålagt en sentral ansatt å utsette sin fastsatte ferie med to uker. Hun godtok dette, men mener nå at hun har krav på erstatning for alle utgifter til flytur og hotellopphold osv. Har hun rett i dette?

Leder

Svar: Arbeidsgiver har helt unntaksvis rett til å pålegge ansatte å endre allerede fastsatt ferietid dersom uforutsette hendelser medfører av ferieavviklingen vil skape vesentlig driftsproblemer og det ikke kan skaffes en vikar, jf. ferieloven § 6 (3).

I slike tilfeller skal arbeidsgiver drøfte endringen av ferietidspunktet med arbeidstaker og arbeidstaker skal opplyse om hvilket tap han eller hun vil komme til å lide på grunn av omleggingen, slik at arbeidstaker kan få tapet erstattet. Det er noe uklart om dere har avholdt et slikt møte.

Uansett har dere som arbeidsgiver plikt til å stille den ansatte skadesløs for det tap hun lider som følge av pålegget om å utsette ferietiden. Det betyr at dere må dekke alle utgifter som skyldes omleggingen. Dersom den ansatte har avbestillingsgaranti eller liknende, så skal dette trekkes fra, jf. den alminnelige tapsbegrensningsplikten i norsk rett.

Dersom vilkårene for endring av ferie ikke var oppfylt kan dere som arbeidsgiver etter omstendighetene også bli ansvarlig for oppreisningserstatning for ikke-økonomisk tap (for tort og svie).

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS