Arbeidsliv

Vi driver en frittstående klesbutikk, og i forbindelse med myndighetenes smitteverntiltak opplever vi nå en stor nedgang i etterspørsel.

Hvilke regler gjelder for permittering av ansatte under koronaepidemien?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi driver en frittstående klesbutikk, og i forbindelse med myndighetenes smitteverntiltak opplever vi nå en stor nedgang i etterspørsel. Det kommer så godt som ingen kunder innom, og de ansatte har derfor heller ingen arbeidsoppgaver.

Det ser ut til at permittering av ansatte blir nødvendig ut ifra omstendighetene. Vi lurer derfor på hvilke regler som gjelder for permittering av ansatte under koronaepidemien?

Butikksjef

Svar: For en gjennomgang av de generelle vilkårene for permittering vises det til vårt svar i «Spør juristene» fra uke 9. Myndighetene har imidlertid nå innført noen midlertidige endringer i permitteringsreglene som skal lette bedriftenes kostnader som følge av koronaviruset, som gjennomgås her.

En viktig endring er at arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering (den såkalte arbeidsgiverperioden) er redusert fra 15 til to dager. Det vil si at fra det tidspunkt permitteringen iverksettes, må arbeidsgiver bare betale lønn de første to dagene den ansatte skulle ha jobbet.

Myndighetenes krisepakke innebærer videre at den ansatte er sikret full lønn (begrenset oppad til 6 ganger folketrygdens grunnbeløp) i ytterligere 18 dager, som dekkes av staten. Etter de første 20 permitteringsdagene vil den ansatte kunne motta dagpenger, forutsatt at vedkommende oppfyller de ordinære vilkårene for dette.

Tidligere var det en karensperiode på tre dager mellom arbeidsgiverperioden og perioden for dagpenger, men denne er nå fjernet. De ansatte må selv søke om dagpenger fra NAV.

Før permitteringen iverksettes må virksomheten gi sine ansatte et skriftlig varsel om permittering. Hovedregelen er at varselet gis med 14 dagers frist, men ved uforutsette hendelser kan varsel gis kun to dager før permitteringen iverksettes.

Driftsstans pga. koronaepidemien kan gi grunnlag for å benytte den forkortede varslingsfristen, men dette må vurderes konkret. Her må man blant annet se hen til hvor kritisk situasjonen er for virksomheten.

Arbeidsgiver har dermed totalt lønnsplikt i en varslingsperiode på enten to eller 14 dager før permitteringen trer i kraft, og deretter i en arbeidsgiverperiode på to dager etter at permitteringen har trådt i kraft. Ved beregningen av varslingsfristen medregnes alle kalenderdager. Ved beregningen av arbeidsgiverperioden er det kun arbeidsdager som medregnes.

Det er også gjort endringer i reglene for dagpenger. Arbeidstakere med inntekt opp til 3G vil sikres inntekt på minimum 80% av full lønn. For arbeidstakere med inntekt mellom 3G og 6G vil dagpengene utgjøre 62,4% av full lønn. Kravet til minsteinntekt for å ha rett på dagpenger er redusert fra 1,5G til 0,75G.

Dette gir kun en overordnet oversikt over endringene som følge av koronaepidemien. Vi vil derfor minne om at de øvrige vilkår ved permittering fremdeles gjelder, herunder kravene til nødvendighet og midlertidighet, og til en god og ryddig saksbehandlingsprosess.

Powered by Labrador CMS