Arbeidsliv

Illustrasjonsbilde.

Kan arbeidsgiver forlenge permitteringen min uten videre?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I våres ble jeg permittert som en følge av koronapandemien og i permitteringsvarselet stod det at jeg var permittert ut juni 2020. Sluttdato for permitteringen korresponderte med min sommerferieavvikling og jeg gikk derfor rett ut i fire uker ferie i tråd med ferieplanen på jobben.

Da jeg hadde et par dager igjen av ferien min, fikk jeg beskjed av min nærmeste leder om at permitteringen min forlenges «inntil videre», slik at jeg ikke trengte å komme tilbake på jobb etter ferien. Har arbeidsgiveren min anledning til å bare forlenge permitteringen min slik uten videre?

Svar: Ut ifra din beskrivelse, legger vi til grunn at arbeidsgiveren din ikke har varslet deg på et tidligere tidspunkt om at permitteringsperioden forlenges. Det vil si at din permitteringsperiode utløp onsdag 1. juli.

Dersom din arbeidsgiver nå har behov for å fortsatt ha deg permittert, må permitteringsprosessen dermed startes på nytt. For det første må det naturligvis foreligge saklig grunn for å permittere. For det andre må arbeidsgiver sende ut nytt permitteringsvarsel – slik situasjonen er nå er det hovedregelen om 14 dagers varslingsfrist som gjelder, med mindre det har hendt noe ekstraordinært i bedriftens tilfelle.

For det tredje vil det inntre en ny periode med lønnsplikt for arbeidsgiver. Merk også at det i sommer kom en regelendring om lengden på arbeidsgiverperioden, fra to dager til ti dager med lønnsplikt. Denne endringen vil gjelde for alle permitteringer som iverksettes fra 1. september 2020.

Powered by Labrador CMS