Arbeidsliv

Illustrasjonsbilde.

Kan arbeidsgiver pålegge forskuttering av jobbreiser?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber offshore og er ansatt i bedrift hvor vi har en tariffavtale mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene for flyttbare innretninger. I bedriften vår er vi blitt pålagt av arbeidsgiver å legge ut for våre utgifter ifm. jobbreiser, altså alle flyreiser, hotellovernattinger og andre relaterte reiseutgifter.

Hvordan vi legger ut for utgiftene er for bedriften likegyldig, men bedriften har inngått avtale med et kredittkortselskap hvor ansatte har fått utstedt kredittkort som kan benyttes.

Dette er ikke et kredittkort med bedriftsansvar, men personlig ansvar for den enkelte ansatte. Her kan vi i perioder ligge med reiser for flere tusen kroner, både fakturerte og reserverte beløp på kredittkortet, for reiser gjerne 3 måneder fram i tid.

Bedriften mener de kan pålegge oss dette i tråd med tariffavtalen, hvor det blant annet står at transportutgifter dekkes mot kvittering «så raskt som mulig», og at «ansatte med reiseutgifter over kr. 500,- for tur/retur reise fra hjemstedet til heliport kan få et reiseforskudd tilsvarende det dobbelte av prisen for tur/retur reisen».

Hva gjelder reiseforskudd sier bedriften at vi kun kan få forskudd for en reise om gangen, ikke for alle reiser. Sett i lys av dommen som forelå mellom Utenriksdepartementet og Norsk Tjenestemannslag i 2018, kan ansatte da pålegges å dekke reiseutgifter i dette omfang, og stå ansvarlig for å personlig forskuttere for reiser som skal dekkes av arbeidsgiver?

Svar: Arbeidsgiver kan ikke uten videre pålegge ansatte å dekke reiseutgifter uten at det foreligger et lov- eller avtalegrunnlag. I dommen du nevner fra 2018, ga bl.a. ikke den aktuelle tariffavtalen svar på om det var arbeidsgiver eller arbeidstaker som var ansvarlig for at utgiftene ble betalt til tjenesteleverandøren.

Tariffavtalen hadde videre en bestemmelse om at ansatte ikke pliktet å bruke eget kredittkort. Denne dommen skiller seg slik sett fra din sak, da tariffavtalen som gjelder i ditt arbeidsforhold har bestemmelser om at arbeidsgiver dekker utgiftene «mot kvittering», «så raskt som mulig». På den måten foreligger det her et avtalegrunnlag for utleggene.

Dommen fra 2018 var videre resultat av en konkret vurdering. Det ble bl.a. vektlagt at reiseutgiftene kunne komme opp i svært betydelige beløp – de kunne i noen tilfeller overstige den enkelte ansattes netto månedslønn.

Videre ble det vektlagt at arbeidsgivers ordning med forskuttering av reiseutgifter, bidro til å sammenblande arbeidsgivers økonomi og den ansattes privatøkonomi, noe som var problematisk fordi arbeidsgiver kunne foreta lønnstrekk der forskutteringen ga overskudd.

På generelt grunnlag er det fremdeles slik at praksis hvor arbeidstakere leverer reiseregninger er meget utbredt, slik at dommen fra 2018 ikke betyr at arbeidsgivere generelt ikke kan ha en slik ordning. Oppsummeringsvis er det sannsynlig at tariffavtalen i ditt tilfelle hjemler forskuttering av reiseutgifter.

Det kan tenkes unntak dersom utgiftene samlet sett blir meget store, men dette må som nevnt underlegges en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS