Arbeidsliv

– Vi har over tid sett en økende bruk av innleid arbeidskraft, særlig i byggenæringen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Vil gi Arbeidstilsynet mer makt til å slå ned på ulovlig lave lønninger

Det foreslås også at Statens vegvesen vil kunne gi Arbeidstilsynet opplysninger om utenlandsk godstransport og turbusselskaper som bryter kravet om minstelønn.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår at Arbeidstilsynet får myndighet til å føre tilsyn med reglene om innleie og gi pålegg og reaksjoner ved ulovlig innleie.

I tillegg kan statens vegvesen nå innhente opplysninger som Arbeidstilsynet kan bruke til kontroll av lønn i transportnæringen.

Forslagene innebærer endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.

– Vi har over tid sett en økende bruk av innleid arbeidskraft, særlig i byggenæringen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Kartlegginger tyder på at det i en del tilfeller skjer brudd på regelverket.

– Vi mener derfor det er behov for å styrke håndhevingen av innleiereglene. Brudd på innleiereglene er ikke bare uheldig for den enkelte arbeidstaker, men kan også få samfunnsmessige konsekvenser og påvirke konkurranseforholdene for seriøse virksomheter som følger reglene, sier Røe Isaksen.

Nye verktøy

Regjeringen styrker nå kampen mot arbeidslivskriminalitet og gir Arbeidstilsynet nye verktøy for å slå ned på bruk av ulovlig innleie og ulovlig lave lønninger i transportnæringen.

Forslagene går ut på at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at vilkårene for innleie er til stede og at kravet til likebehandling av utleide arbeidstakere følges opp.

Arbeidstilsynet skal kunne gi pålegg til virksomheter om å stanse ulovlig innleie. Dette kommer i tillegg til den muligheten den enkelte arbeidstaker selv har til å følge opp saken og reise krav om å få fast ansettelse.

Bryter minstelønnskravet

I godstransport og turbusstrafikk gjelder minstelønn, ved at tariffavtaler i sektoren er allmenngjort. Arbeidstilsynets kontroller viser at mange, særlig utenlandske virksomheter, bryter mot minstelønnskravet.

Regjeringens forslag styrker mulighetene til å føre effektiv kontroll ved at Statens vegvesen bruker sitt fortrinn som tilsynsmyndighet langs veien til å samle inn opplysninger, blant annet om lønn, og overføre informasjonen til Arbeidstilsynet.

– Dette er et godt eksempel på videreutvikling av tverretatlig samarbeid. Statens vegvesens innhenting og videreformidling av opplysninger vil gi Arbeidstilsynet et bedre grunnlag for å velge ut virksomheter for nærmere tilsyn, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Powered by Labrador CMS