Arbeidsliv

I de ansattes arbeidskontrakter er arbeidssted angitt til virksomhetens forretningsadresse. Må dette endres?

Hybridarbeid – hva må arbeidsgiver tenke på?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er arbeidsgiver i et lite firma med 18 ansatte. Til våren skal vi inn i nye lokaler og ønsker i den forbindelse å innføre en ordning med hybridarbeid hvor de ansatte jobber henholdsvis 3 dager på kontoret og 2 dager på hjemmekontor.

Vi har diskutert ordningen med de ansatte som alle stiller seg positive til en mer fleksibel hverdag. I de ansattes arbeidskontrakter er arbeidssted angitt til virksomhetens forretningsadresse. Må dette endres? Et er eventuelt andre ting jeg som arbeidsgiver bør tenke på?

Svar: Arbeidsmiljøloven er utgangspunktet for regulering av arbeidsforhold i privat sektor. Loven regulerer imidlertid ikke adgangen til å inngå avtale om hjemmekontor, det gjør Forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem.

Etter forskriftens bestemmelser må ordning om hjemmekontor gjennomføres ved skriftlig avtale, som et tillegg til de ansattes arbeidsavtaler. Det fastslås videre i forskriften at avtalen om hjemmekontor som et minimum må inneholde visse bestemmelser som knytter seg direkte til hjemmekontorordningen.

Dette gjelder blant annet omfanget av hjemmearbeidet, arbeidstid ved hjemmearbeidet, og bestemmelser om eiendomsrett, drift og vedlikehold av utstyr. Dersom det er aktuelt må avtalen også inneholde bestemmelser om når arbeidstaker skal være tilgjengelig for arbeidsgiver, bestemmelser om prøvetid for hjemmearbeidsordningen, og bestemmelser om saksbehandling, taushetsplikt og oppbevaring av dokumenter.

Før du iverksetter ordning med hjemmekontor må du derfor inngå skriftlige avtaler med de ansatte. Slik vi forstår det skal arbeidstakerne fortsatt arbeide fra kontoret 3 dager i uken. Virksomhetens forretningsadresse som er angitt i arbeidsavtalene som arbeidssted trengs derfor ikke å endres.

Ved innføring av en hybridordning må du være obs på at det fortsatt er arbeidsgivers plikt å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, også for det tilfellet at arbeidet utføres i hjemmet. Arbeidstaker på sin side har en medvirkningsplikt, og må gjennomføre de tiltak som blir satt i verk for å skape et sunt og trygt arbeidsmiljø.

Det er likevel arbeidsgiver som har det overordnede ansvaret. Dette innebærer blant annet at arbeidsgiver må sørge for at arbeidstaker har det utstyret som trengs for å utføre arbeidsoppgavene også på hjemmekontoret.

Et annet moment det kan være viktig å merke seg er at bestemmelser om overtid er noe annerledes utformet ved arbeid som utføres i hjemmet. Det følger av forskriften § 6 at den alminnelige ukentlige arbeidstid ved hjemmekontor, alltid er 40 timer.

Videre vil alt pålagt arbeid utover alminnelig arbeidstid anses som overtid. Arbeidstiden må ordnes slik at den i løpet av en 4-månedersperiode ikke overstiger gjennomsnittlig 48 timer i uken, inklusiv overtid.

Dette innebærer at adgangen til å arbeide overtid ved hybridarbeid er betydelig innskrenket i forhold til det som vanligvis gjelder etter arbeidsmiljøloven. Videre fremkommer det av forskriften § 6 tredje ledd at overnevnte regler om arbeidstid og overtid også gjelder for det tilfellet at den ansatte arbeider delvis hjemme og delvis fra kontoret (hybridarbeid).

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS