Arbeidsliv

Sykepleiere på jobb ved Oslo Universitetssykehus.

4000 stillinger – null søkere

Eldrebølgen er nær – samtidig blir sykepleiermangelen ved norske sykehjem bare mer og mer prekær.

Publisert Sist oppdatert

– Man har kuttet og kuttet og kuttet. Pasientene på sykehjemmene er mye sykere i dag enn for ti år siden. Likevel er bemanningen like lav som den var før samhandlingsreformen trådte i kraft i 2012, sier Line Orlund, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Oslo i Dagsavisen som først omtalte saken.

Hun forteller til avisen at hun har mottatt en storm av bekymringsmeldinger fra sykepleiere som er ansatt ved sykehjem i Oslo det siste året.

NSF krever nå at det opprettes 100 nye sykepleierstillinger ved sykehjemmene i 2018, og 100 til i 2019.

Halvparten slutter

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om SSB tallene som viser at det er flest nyutdannede sykepleiere som slutter i spesialhelsetjenesten.

Halvparten av nyutdannede sykepleiere begynner å jobbe på sykehus etter endt studium. Samtidig er det herfra flest faller fra.

Kartleggingen til SSB viser også at én av fem nyutdannede sykepleiere jobber ikke i helsetjenesten.

– En måte å møte det økte behovet på er ved å utdanne flere. I tillegg er det viktig at utdannede sykepleiere ønsker å forbli i yrket gjennom et langt arbeidsliv, påpeker SSB.

«Hvis ikke flere fortsetter i yrket, vil underskuddet av sykepleiere i fremtiden kunne bli enda større,» skriver artikkelforfatterne av rapporten.

Et ledelseproblem

Ifølge Nav lyses det ut 4.000 sykepleierstillinger hvert år som ikke får en eneste søker. SSB har beregnet at vi vil mangle 30.000 sykepleiere i 2035.

– Medisinen for å avhjelpe sykepleiermangelen er å satse på et godt fagmiljø, flere heltidsstillinger, gode vaktordninger og konkurransedyktig lønn, sier Solveig K. Bratseth, nestleder i Norsk Sykepleierforbund til Dagsavisen.

Heidi Gautun, som er en av forskerne bak den nevnte NOVA-rapporten «Konsekvenser av sykepleiermangel i kommunene» mener det ikke bare handler om mer penger hvis man skal få gjort noe med bemanningsproblemet.

– Det handler også om et ledelsesproblem. Dette er noe arbeidsgiverne og helsemyndighetene sentralt og lokalt må ta på alvor. Det hjelper ikke med mer penger hvis stillinger ikke blir besatt. Når sykepleierne roper ut om at de har det for travelt, er det uklokt å presse inn enda flere oppgaver og redusere tida de skal bruke på hver pasient, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS