Arbeidsliv

Oslo Universitetssykehus er blant sykehusene som kan bli rammet av akademiker-streik ved en eventuell konflikt mellom Akademikerne og Spekter.

Akademikerne varsler streik ved flere sykehus

Tar sine forholdsregler før meklingsstart mandag.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikernes helseavdeling har varslet plassfratredelse for 194 leger, jurister og andre akademikergrupper ved flere store sykehus.

Bakgrunnen er at meklingen i tariffoppgjøret med arbeidsgiverforeningen Spekter starter mandag. Akademikerne kaller det «en del av de ordinære forberedelsene til meklingsstart.»

– Vi ønsker å bidra til en konstruktiv mekling. Alle er tjent med at vi har gode og trygge helsetjenester. Det fordrer at sykehusene har dyktige, oppdaterte og faglig kompetente ansatte. Derfor må vi få på plass en avtale som sikrer forsvarlige arbeidstidsordninger og god pasientsikkerhet, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Forhandlingene ble i utgangspunktet brutt før sommeren. Uenighetene partene imellom handler hovedsakelig om hvordan arbeidstider for leger ved sykehus skal fastsettes.

Spekter ønsker at arbeidstidene fastsettes individuelt, med hver enkelt lege, mens Akademikerne ønsker at fastsetting av arbeidsplaner «skal skje kollektivt mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte.»

Akademikerne skriver i en pressemelding «at legenes omfattende unntak fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser er så vide, at en ytterligere liberalisering er uforsvarlig.»

Videre presiserer arbeidstakerorganisasjonen at den varslede plassfratredelsen, som kan ramme Oslo Universitetssykehus, Sykehuset i Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset fra 7. september, er moderat, og at en eventuell konflikt «vil ikke ramme liv og helse.»

Meklingen mellom partene starter mandag 5. august.

Powered by Labrador CMS