Arbeidsliv

Begravelse i Sør-Korea.

Arrangerer liksom-begravelser for å bedre arbeidsmiljøet

Det er ikke en testet metode, men i Sør-Kora går man nye veier for å få medarbeiderne til å sette mer pris på livet og jobben.

Publisert Sist oppdatert

Sør-koreansk arbeidskultur anses ikke som en ledestjerne her i Norge. Manges bilde av det økonomisk fremadstormende landet er av folk som jobber hardt døgnet rundt i monotone jobber.

Fra folk i den norske shipping og offshore-bransjen florerer det med historier fra sør-koreanske verft som peker på en heller liberal holdning til arbeidsmiljøet. Det er ikke uvanlig at folk stryker med i byggingen av en oljerigg for eksempel, og det er heller ikke uvanlig at flere av disse dødsfallene ville vært unngått dersom man hadde fulgt vestlige krav til sikkerhet på jobben.

Men det er også gryende tegn til at man har begynt å forstå verdien av å holde ansatte i livet også på sør-koreanske arbeidsplasser hvis man ser nærmere etter. Det har BBC gjort (video bak lenken). De har fulgt en seanse i Seoul hvor ansatte i et rekrutteringsselskap arrangerer sin egen begravelse. Bakgrunnen er at Sør-Korea har en av de høyeste selvmordsratene i verden og at ansatte ofte rapporterer om stress.

Det er dramtiske greier. Medarbeiderne står spredt i et kontorlokale ved siden av kisten sin kledd i tradisjonelle hvite begravelseskjortler. Hver og en bruker anledningen til å skrive brev til sine kjære før de deretter legger seg i kisten sin. En mann som representerer dødsengelen går rundt og lukker lokket på kistene. I mørket er det meningen at medarbeiderne skal reflektere over meningen med livet.

- Vi har prøvd å endre tankesettet til de ansatte, men har aldri fått til en markant endring. Jeg trodde at det å legge seg i en kiste ville være en så sjokkartet opplevelse at det kunne bidra til å slette alle tanker og gi en ny start med nye holdninger, sier Park Chun-woong leder i rekrutteringsselskapet til BBC.

BBCs utstendte er skeptisk til å ta de ansattes lovord om seansen som helt oppriktige, Sør-Koreas kultur innebærer at man aldri kritiserer sjefen. Men kort tid etterpå er i hvert fall humøret på topp og teamet litt mer samlet, skriver han.

Powered by Labrador CMS