Arbeidsliv

Begrense nedbemanning til de mest konkurranseutsatte?

DP-juristene svarer om utvelgelseskretsen ved nedbemanning.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er leder av en bedrift som driver 2 former for produksjonsaktivitet som er svært forskjellige. Den ene avdelingen har et produkt som det er svært stor etterspørsel etter, så utviklingen av den del av bedriften har gått veldig bra. Omvendt har den andre avdelingen svære markedsproblemer om dagen pga. en uventet og sterk konkurranse fra en kinesisk leverandør. Jeg er nå nødt til å nedbemanne, og har tenkt å begrense nedbemanningen til den avdelingen som er rammet av den harde konkurransen fra den kinesiske konkurrenten. Tillitsvalgte reagerer på dette og hevder at med litt opplæring kan folk gå fra den ene avdeling til den andre. Har han rett i dette?

Bedriftsleder

Svar: I de senere par år har det falt flere rettsavgjørelser som tillater at man begrenser utvelgelsesflaten ved nedbemanning. I Høyesterett falt i fjor en dom vedrørende sportskjeden Gresvig, hvor Gresvig-konsernet ble tillatt å se butikkene hver for seg. Nylig falt det også en dom i Høyesterett som gjaldt omorganisering i Posten Norge, hvor tilsvarende adgang til å begrense utvelgelsesflaten tillates. Samtidig fant Høyesterett den siste oppsigelsessaken likevel usaklig, fordi man etter en avveining av de ulempene oppsigelsen påførte arbeidstager, fant den usaklig. Spørsmålet om utvelgelseskrets løser ikke nødvendigvis derfor alle problemer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS