Arbeidsliv

– Man kan bryte ned fordommer og satte tankesett dersom man spiller man på lag. Å være ny i en bransje kan være vanskelig i starten, derfor er det viktig å prøve å få flere inn på samme tid, sier Julie Brodtkorb.

Derfor ble hun rekruttert til topplederjobben

Mangler virksomheten din kjønnsbalanse? Her får du tre råd for å skape mer mangfold i organisasjonen din.

Publisert Sist oppdatert

Erna Solbergs tidligere statssekretær Julie Brodtkorb ble i 2017 rekruttert inn som administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund.

Hun hadde ingen bransjeerfaring, men takket likevel ja til topplederstillingen da sjansen bydde seg. Å få inn noen utenfra, var akkurat det styrelederen i Maskinentreprenørenes forbund bestilte.

Selv om Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har hele 2300 medlemsbedrifter, er kun 5 prosent av lærlingene i denne bransjen kvinner.

– Det ser ikke bra ut for likestillingen fremover. Hvis man ikke rekrutterer fra begge kjønn, går man glipp av halvparten av talentene, sierBrodtkorb som leder en av de mest mannsdominerte bransjene i Norge.

Da hun ringte styrelederen i forbundet for å høre hvorfor de hadde valgt akkurat henne, svarte Arnstein Repstad at styret hadde vært bevisst på at de ønsket kompetanse utenfor sitt eget fagfelt.

– Alle kan anleggsfaget i bransjen, men de ønsket en leder som ikke kunne det de kunne, sier Brodtkorp under et seminar om hvorfor vi trenger likestilling og mangfold i arbeidslivet som ble arrangert av arbeidstakerorganisasjon Lederne.

Flere aktuelle kvinner

Hodejegerne som styret i MEF kontaktet fortalte at det var ble kvinner som var aktuelle for topplederjobben. Hadde derimot kriteriet vært at de skulle hatt bransjekunnskap, hadde de sannsynligvis ikke funnet noen.

Julie Brodtkorb har som følge av denne rekrutteringserfaringen, kommet opp med tre tips for virksomheter som ønsker mer mangfold i organisasjonen sin:

1. Sett aldri ned ansettelseutvalg hvor du ikke har mangfold.

– Selv i dag finnes mange ansettelseutvalg hvor alle har samme bakgrunn og kanskje samme kjønn. Jeg har selv opplevd i intervjusituasjoner at utvalget ser ut til å ha kommet fra samme utdanningsinstitusjon og samme årskull, sier hun.

Når man ansetter noen nye, er det enkelt å velge noen som man kjenner seg selv igjen i. Har man en slik tankegang, er det ikke opplagt at en mannlig leder på 60 år ansetter en ung kvinne.

– Sørg derfor for mangold i kjønn og utdanning i ansettelseutvalg, sier Brodtkorb.

Sprekk bransjebobla

Hvis du befinner deg i en bransje med lite mangfold – både i kjønn og bakgrunn, gjør du lurt i å tenke utenfor din egen bransjeboble.

– Kanskje dette er et tegn på at man ikke trenger flere av oss, men noe annet, sier Brodtkorb.

Tips 2 blir derfor: Det finnes andre kandidater dersom du tør å tenke utenfor egen bransje.

Hver høst inviterer styrelederen i MEF de ledende innenfor bransjen og direktør for Maskinentreprenørenes forbund på en jakttur. Vanligvis er det kun menn med på disse turene.

Da Brodtkorb ble ansatt som direktør, gikk styrelederen ut i fra at hun ikke ønsket å være med på jaktturen siden hun var kvinne. Han spurte likevel, og Brodtkorb ble med.

– Uten å få være en del av de uformelle arenaene som alle arbeidsplasser og bransjer har – hadde ikke jeg fått like vilkår som om jeg hadde fått, hadde jeg vært mann, sier hun.

Det siste tipset er derfor: bruk de uformelle arenaene.

– Hvis man befinner seg i en bransje hvor det ikke et kjønnsmangfold, burde man følge disse tre punktene. Mangfold og likestilling bidrar til bedre arbeidsmiljø og mer kreativitet, sier hun.

Bryte ned fordommer

Brodtkorb, som også er leder for Norges Banks representantskap og kringkastingsrådet, legger ikke skjul på at det har vært en annerledes jobbhverdag å gå fra Statsministerens kontor til anleggsbrakker.

– Det har vært utfordrende, medgir hun.

Da hun startet i jobben reiste hun mye rundt for å besøke de ulike entreprenørene. På en tur til Finnmark besøkte hun blant annet entreprenøren «Traktor Terje».

– Da jeg banket på brakkeryggen og gikk inn, så en svær fyr bort på meg og sa at han hadde sagt at han ikke ville ha besøk av meg. I mannsdominerte bransjer er man nødt til å bevise hva man er god for, sier hun.

Flere av entreprenørene var ikke skeptiske til henne fordi jeg var kvinne, men fordi hun var annerledes. De var skeptiske til en om en kontordame fra Oslo kunne forstå deres bransje.

– Man kan bryte ned fordommer og satte tankesett dersom man spiller man på lag. Å være ny i en bransje kan være vanskelig i starten, derfor er det viktig å prøve å få flere inn på samme tid.

– Har man endelig klart å rekruttere to kvinnelige lærlinger, må man ikke plassere de på forskjellige anlegg. Det er enklere å være to nye på samme sted, enn å være alene, sier hun.

Powered by Labrador CMS