Arbeidsliv

Du kan være aktiv, også når du sitter på kontorstolen, viser ny undersøkelse.

Du kan være aktiv mens du jobber

En ny undersøkelse, utført ved Karolinska Instituttet i Stockholm, viser at du kan være aktiv, også mens du sitter ved et arbeidsbord.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn sitter i snitt nesten seks timer per dag. Debatten om stillesitting som helserisiko har vart en stund, og forskere har tidligere gått ut og snakket om at stillesitting er en av vår tids største helseutfordringer. Helsedirektoratet har tidligere gått ut med råd om å redusere sittestiling. Helserisikoen ved stillesitting sammenlignes med røyking i skadeomfang. Vi snakker da om langsiktige helseskader som hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk og overvekt.

En ny vitenskapelig undersøkelse utført ved Karolinska Instituttet i Stockholm, viser at du kan være aktiv, også mens du sitter ved et arbeidsbord. Den ene stolen viste målinger der 73 prosent av deltakerne oppnådde terskelen for lett fysisk aktivitet. Sagt enkelt – du sitter ikke stille. Undersøkelsen viser også at å sitte på stolen i noen tilfeller resulterer i mer bevegelse for kroppen enn å stå oppreist. Å sitte ved arbeidsbordet ditt kan gi mer fysisk aktivitet enn å stå oppreist.

Karolinska Instituttet i Stockholm har utført en undersøkelse som viser betydningen av å aktivere stolens sentrerte vippefunksjon i forhold til fysisk aktivitet, kroppsholdning, komfort og prestasjonsevne. Studien ble gjennomført i et laboratorium mens deltakerne utførte simulerte arbeidsoppgaver ved bordet sitt.

– Undersøkelsen viser at arbeid utført i en stol med en aktivert sentrert vippefunksjon, kan hjelpe deg til å opprettholde lett fysisk aktivitet mens du sitter og jobber. Du sitter faktisk ikke stille, selv om du sitter. Det å sitte i en stol med aktivert sentrert vippemekanisme, kan derfor ha en markant positiv fysiologisk effekt. Bevegelse og variasjon er nøkkelen for å prestere bedre og å holde seg i form. Vi bør også reise oss opp og gå rundt med jevne mellomrom gjennom hele dagen, sier Erlend Weinholdt, ledende ergonom og fysioterapeut i Scandinavian Business Seating

Betydningen av den sentrerte vippefunksjonen

Studien ble utført på stolen HÅG SoFi. HÅG er det eneste stolmerket på markedet utstyrt med sentrert vippemekanismen. Vippemekanismen bidro til høyere nivåer av lett fysisk aktivitet mens deltakerne satt ved arbeidsbordet og utførte vanlige oppgaver som papirarbeid, bruk av mus og skriving på tastaturet. Det mest interessante funnet viste at majoriteten av deltakerne (73 prosent) oppnådde et aktivitetsnivå som klassifiserte til lett fysisk aktivitet. Ved stående arbeid, eller ved sitting i en vanlig kontorstol**, oppnådde kun 33 prosent av deltakerne det samme aktivitetsnivået.

Sitte eller stå ved arbeidsbordet?

Resultatene fra undersøkelsen gir helt ny innsikt i det hyppig diskuterte temaet om det er best å sitte eller stå ved pulten når du jobber på kontor.

– Når vi sitter i en stol med den sentrerte vippemekanismen aktivert, responderer stolen slik at vi kan opprettholde naturlige bevegelser. Selv om studien totalt sett viser at vi beveger oss mer når vi står oppreist, så gjelder det ikke i alle tilfeller. Når vi står oppreist, må kroppen holdes mer stabil, for at vi skal kunne bruke hendene. Dette kan være med på å forklare hvorfor vi i noen tilfeller kan være mer aktive når vi sitter, enn når vi står, forteller Erlend Weinholdt.

Informasjon om undersøkelsen

Studien ble påbegynt i 2014 og sluttført høsten 2015, ved Associate Professor Wim Grooten ved det Karolinska Instituttet i Stockholm. Instituttet benyttet avansert teknologisk utstyr i sin metode, blant annet et 3D-motion capture system, og fem akselerometre festet til utvalgte kroppsdeler og stolene for å måle deltakernes fysiske aktivitetsnivå.

Stoler med en aktivisert sentrert vippemekanisme har et sentralt plassert vippepunkt som sikrer at du alltid sitter i balanse over det naturlige rotasjonspunktet på stolen. Mekanismen sørger for at du kan lett kan bevege deg forover og bakover, ved å bruke bena til å kontrollere bevegelsen.

Vanlige kontorstoler er ofte utstyrt med det som kalles synchromekanisme. Når du lener deg bakover i en slik stol, vil stolsetet vippe bakover og ryggstøtten vil tippe bakover i fast definert posisjon til setet.

56 prosent av kontorarbeidere sliter med nakke- og ryggproblemer

Scandianvian Business Seating har tidligere gjennomført en undersøkelse* blant 1.500 personer som har en stillesittende kontorjobb. Resultatet fra denne undersøkelsen viser at 56 prosent av nordmennen som deltok, sliter med smerter i nakke, rygg og skuldre. Av forskningsrapporter vet vi at riktig innstilling av kontorstolen har avgjørende betydning for arbeidssituasjonen og eventuelle smerter i nakke og rygg. Nesten 70 prosent vet ikke hvilken stol de sitter på gjennom arbeidsdagen. Flesteparten av de spurte kjenner ikke til stolens funksjoner, eller hvordan den skal stilles inn for en optimal sittestilling. Et annet interessant funn fra denne undersøkelsen er at hos 3 av 4 personer blir ubehag i nakke, rygg og skuldre borte under ferie. Dette tydeliggjør at det fysiske ubehaget er arbeidsrelatert, samtidig som nesten 50 prosen av de spurte ikke tror – eller vet om – at feil kontorstol eller sittestilling kombinert med lite bevegelse, kan ha stor påvirkning på deres fysiske helse i arbeidslivet.

Undersøkelsen ble gjennomført i desember 2014 i fem Europeiske land; Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrike. Den er gjennomført via et online-panel bestående av 1500 respondenter og 300 intervjuer per marked. Målgruppen er menn og kvinner i alderen 20-60 år med et stillestitende kontorarbeide.

Fem enkle tips for en bedre hverdag på kontorstolen

Fem enkle tips for å forbedre helsen, redusere ubehag og øke effektiviteten hos de med stillesittende jobber:

  1. Lær deg hvordan du stiller inn stolen din
  2. Lås opp vippefunksjonen
  3. Sørg for at stolen hjelper deg til å sitte oppreist
  4. Ikke sitt stille
  5. Rør på deg minst en gang i timen
Powered by Labrador CMS