Arbeidsliv

Er ansatteide bedrifter mer produktive?

En gjennomgang av 129 studier viser at de fleste påviser positive effekter mellom ansatt-eierskap og produktivitet. Men det gjelder ikke alle.

Publisert Sist oppdatert

Hele to tredjedeler av de gjennomgåtte, vitenskapelige studiene viste positive effekter, skriver det svenske magasinet Personal och Ledarskap.

De har omtalt studiene i forbindelse med et intervju med Sophie Nachemson-­Ekwall, forsker ved Handelshögskolan i Stockholm og forfatter av idéskriftet «Ett Sverige där anställda äger».

En norsk akademiker, Gunnar Magne Økland ved Norges Handelshøyskole, har tidligere tatt til orde for at effektene av medarbeidereierskap ikke er entydige (se lenger ned i artikkelen), men Personal och Ledarskaps artikkel viser de til at studier av amerikanske selskaper har vist at økonomisk lønnsomhet og produktivitet er blant de faktorene som utvikler seg bedre i selskaper som er eid av ansatte enn i selskaper med tradisjonelle eiermodeller.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS