Arbeidsliv

FÅ FALLER UT: De fleste arbeidstakere i 50-årene har et solid fotfeste i arbeidslivet.

Få i 50-årene faller utenfor arbeidslivet

Arbeidstakere i 50-årene havner sjeldnere utenfor arbeidslivet enn yngre arbeidstakere, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Forskning viser at eldre arbeidssøkere kan ha problemer med å hevde seg i konkurranse med yngre som er på jobbjakt. Men seniorer som er i jobb, her et minst like godt fotfeste i arbeidslivet som yngre arbeidstakere.

Sammenlignet med yngre aldersgrupper havner få sysselsatte i alderen 50-59 år utenfor arbeid, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en artikkel om avgang fra arbeidslivet blant arbeidstakere over 50 år.

Litt under 20.000, eller tre prosent, av 50-59-åringene som var sysselsatte i november 2018 var registrert utenfor arbeid et år senere. Det er en lavere andel enn blant yngre arbeidstakere, og det henger ifølge SSB sammen med lavere mobilitet på arbeidsmarkedet for 50-59-åringene.

Mer langvarig utenforskap

Når folk i 50-årene blir stående uten jobb, er imidlertid avgangen fra arbeid mer langvarig enn for yngre. Flere kommer aldri tilbake i jobb.

60 prosent av 50-59-åringene som sluttet i arbeid i 2016, var fortsatt utenfor arbeid tre år senere. Og av dem som sluttet i jobben i 2016, var bare fire av ti i jobb tre år senere. Tilsvarende andel var seks av ti for aldersgruppen 30-49-år.

At avgangen fra arbeidslivet blir mer langvarig for folk i 50-årene enn for yngre, bidrar til at sysselsettingsandelen går ned med alderen etter fylte 50 år. Mens 82 prosent av 50-åringene var i jobb i fjor, var andelen 76 prosent blant 59-åringer.

Mange over på helserelaterte ytelser

Blant personer i 50-årene som var sysselsatt i 2018 og som så sto uten arbeid, ble en av fem arbeidsledige. Resten forlot arbeidsstyrken.

Helseutfordringer ser ut til å være hovedårsaken til avgang fra arbeid for sysselsatte i denne alderen, ifølge SSB. Nesten halvparten av dem som sluttet å jobbe, gikk over til mottak av helserelaterte ytelser som arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd.

Menn som slutter å jobbe når de er i 50-årene, har større sannsynlighet for å komme tilbake til arbeid enn kvinner i samme aldersgruppe.

Flere yngre på arbeidsrettede tiltak

Blant arbeidstakere i alderen 30-49 år som falt utenfor arbeid i 2019, ble flere registrert som arbeidsledige enn blant eldre. Samtidig var det betydelig flere i den yngre aldersgruppen som startet på arbeidsrettede tiltak eller utdanning.

Andelen som begynte å motta helserelaterte ytelser ved avgang i alderen 30-49 år, var bare halvparten så høy som for 50-59-åringer.

Disse forskjellene kan være med på å forklare hvorfor det er vanskeligere for personer i 50-årene å komme seg tilbake i arbeid, skriver SSB.

Menn kommer seg oftere tilbake

Avgang fra arbeid for personer i 50-årene varierer både med utdanningsnivå og kjønn.

En større andel av personer med lav utdanning gikk over til mottak av helserelaterte ytelser i 2019 enn av dem med høyere utdanning. Det var også overvekt av kvinner blant de nye mottakere av helserelaterte ytelser. Menn var på sin side overrepresentert blant nye arbeidsledige.

Langvarig avgang fra arbeid henger sammen med mottak av helserelaterte ytelser. Dette innebærer at menn som slutter å jobbe når de er i 50-årene, har større sannsynlighet for å komme tilbake til arbeid enn kvinner i samme aldersgruppe.

43 prosent av menn i denne alderen som falt ut av arbeid i 2016 var igjen sysselsatte i 2019. Blant kvinnene var bare 35 prosent tilbake i jobb etter tre år.

Powered by Labrador CMS