Arbeidsliv

Nav-direktør Vågeng melder om et godt andre kvartal, hvis målet er at færre skal bli avhengig av AAP.

Færre med nedsatt arbeidsevne

Det er 3000 færre som mottar arbeidsavklaringspenger enn for ett år siden. Mesteparten av nedgangen har kommet det seneste kvartalet.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av juni 2017 mottok 144.600 personer arbeidsavklaringspenger, ifølge den seneste oversikten fra Nav, publisert mandag formiddag. Det tilsvarer 4,3 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år, og utgjør en nedgang på hele 2200 personer fra utgangen av første kvartal til utgangen av andre kvartal i år.

– Antallet personer med arbeidsavklaringspenger har gått nedover det siste året, men vi ser betydelige geografiske forskjeller, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Sammenlignet med i fjor har det for eksempel vært en klar nedgang i Vestfold, mens antallet har økt like klart i Rogaland. Økningen i Rogaland henger trolig sammen med utviklingen på arbeidsmarkedet som følge av nedturen i oljesektoren de seneste årene.

Vel så positivt som at det er færre på AAP, er utviklingen i det statsminister Erna Solberg har kalt «rekruttering til utenforskap».

I løpet av andre kvartal 2017 ble 15.500 nye personer registrert med nedsatt arbeidsevne hos NAV. Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor har antall nye registrerte har falt med 3100 personer, noe som utgjør en endring på 17 prosent.

Statistikken viser også en stabil utvikling blant de yngre, som det har vært knyttet bekymring til.

Ved utgangen av juni 2017 var det 28.900 personer i alderen 18-29 år som mottok AAP. Det er 100 færre enn på samme tid i fjor og tilsvarer 3,4 prosent av befolkningen i denne aldersgruppen.

 

Psykiske lidelser

Ifølge Nav har over 70 prosent av de som mottar arbeidsavklaringspenger psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser. Andelen med psykiske lidelser synker med alderen, mens det er omvendt for andelen med muskel- og skjelettlidelser; her øker andelen naturlig nok jo eldre man blir.

For gruppen under 30 år er andelen med psykiske lidelser på hele 69 prosent.

Slik fordeler diagnosene seg i gruppen som mottar AAP:

 
null

Før helgen publiserte Nav også en kartlegging av veien videre for de over 6000 personene som i løpet av første halvår i fjor hadde brukt opp dagpengerettighetene - som er på maksimalt to år.

Slik gikk det med dem seks måneder etter:

 
Powered by Labrador CMS