Arbeidsliv

Antall nordmenn under 23 år som søker seg til byggebransjen synker.

Færre unge velger byggebransjen

Mens sysselsettingen i byggebransjen økte med 11 prosent fra 2008 til 2014, gikk antallet unge nordmenn i bransjen ned. Arbeidsinnvandrere tar unna veksten, viser en Fafo-rapport.

Publisert Sist oppdatert

Nesten 80 prosent av veksten kom gjennom rekruttering av utenlandske arbeidstakere, skriver Dagsavisen. Andelen norske bygningsarbeidere falt fra 88 til 80 prosent, og antall nordmenn under 23 år som søker seg til bransjen synker. Den siste gruppen er også den som i størst grad forlater yrket, viser rapporten.

Forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet mener sosial dumping og arbeidslivskriminalitet bidrar til å gjøre bransjen mindre attraktiv for de unge.

– Tallene er alvorlige. Og hvis vi fortsetter å konkurrere på billig utenlandsk arbeidskraft, tror jeg utviklingen vil forsterke seg. Utenlandske arbeidstakere skal fortsatt være i bransjen, men de må bli en del av den norske modellen, sier han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS