Arbeidsliv

Døren hennes har en brevsprekk, slik at vi til slutt besluttet å levere oppsigelsen i brevsprekken (dette filmet vi at ble gjort), og vi sendte også oppsigelsen per epost, samt varslet henne på SMS om at oppsigelse var levert.

Gjelder oppsigelsen fra når vi leverte den eller når arbeidstaker mottok den?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi ansatte en ny selger i vår virksomhet for en tid tilbake. Vedkommende hadde ingen tidligere selgererfaring, men virket interessert og engasjert, slik at vi ga henne en sjanse, og ansatte henne med en seks måneders prøvetid.

Etter hvert viste det seg at arbeidstakeren ikke gjorde en tilfredsstillende jobb. Salgstallene uteble, og hun virket ikke å riktig forstå selgerrollen. Av hensyn til at det var hennes første gang i en slik rolle, ga vi henne også ekstra tid, samt ekstra opplæring, uten at dette hjalp.

Etter et par medarbeidersamtaler hvor dette ble adressert – også uten at vi så bedring i ettertid – kom vi til slutt frem til at vi måtte si henne opp.

Vi gjennomførte drøftelsesmøte med henne, og forklarte at vi vurderte å si henne opp pga. mangelfull arbeidsprestasjon og tilpasning til arbeidet. Planen var å gi henne oppsigelsen neste dag, som var dagen før prøvetiden gikk ut.

Hun møtte ikke opp på jobb denne dagen, og ga beskjed om at hun var blitt syk. Da hun heller ikke møtte opp neste dag, besluttet vi å levere oppsigelsen til henne personlig. Vi møtte opp hos henne og ringte på, og forsøkte også å ringe mobilen hennes, uten svar.

Døren hennes har en brevsprekk, slik at vi til slutt besluttet å levere oppsigelsen i brevsprekken (dette filmet vi at ble gjort), og vi sendte også oppsigelsen per epost, samt varslet henne på SMS om at oppsigelse var levert.

Hun har nå tatt kontakt og forklart at hun ikke var hjemme den dagen vi leverte oppsigelsen, og at hun ikke fikk denne før to dager etter – altså etter utløpet av prøvetiden. Hun mener derfor hun har fullt stillingsvern, samt oppsigelse på 3 mnd. i stedet for 14 dager. Vi mener oppsigelsen må regnes fra vi leverte den, og at vi gjorde alt vi kunne for å meddele oppsigelsen til henne. Hva er riktig her?

Svar: Dette er en problemstilling hvor utfallet får mye å si i praksis, for begge parter. Her forsøkte dere først å levere oppsigelsen personlig, i tråd med arbeidsmiljøloven § 15-4.

At oppsigelse skal leveres personlig eller sendes rekommandert er en såkalt ordensregel, som vil si at dersom oppsigelse gis på annen måte, har arbeidsgiver bevisbyrden for at oppsigelsen har kommet frem til arbeidstakeren. Dette følger av lovens forarbeider.

Frostating lagmannsrett tolket i en sak fra 2017 disse forarbeidene, og kom til at det avgjørende altså er når oppsigelsen har kommet frem til arbeidstakeren, og ikke nødvendigvis når den har kommet til mottakerens kunnskap.

I deres tilfelle kom oppsigelsen frem til arbeidstaker den dagen dere var på døren hennes og leverte oppsigelsen gjennom brevsprekken. Dette har dere videre sørget for gode beviser for, gjennom å filme denne overleveringen.

I tillegg har dere søkt å orientere arbeidstakeren om overleveringen på alle måter dere kunne, gjennom å ringe, sende epost og SMS. I lys av forarbeidene og lagmannsrettens dom, er det derfor gode holdepunkter for at oppsigelsen skal gjelde fra den dagen den ble levert, og at oppsigelsen dermed ble levert innen prøvetidens utløp.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS