Bygge- og anleggsvirksomhet er den største leverandøren til det offentlige, og også den bransjen som har flest straffede leverandører (illustrasjonsfoto).

Gjør arbeidslivskriminalitet enklere: 8 av 10 kommuner klarer ikke å kontrollere sine eksterne leverandører

Norske kommuner er for dårlige til å kontrollere at deres leverandører faktisk leverer det de skal. Det betyr at for eksempel en entreprenør kan love gull og grønne skoger i en kontrakt, og deretter gi mer eller mindre blaffen.

Publisert Sist oppdatert

Det offentlige kjøper produkter og tjenester for rundt 700 milliarder kroner i året. Det inngås tusenvis av kontrakter og avtaler mellom ulike private leverandører og det offentlige i løpet av et år. Og det stilles stadig strengere krav til dem som skal levere varer eller utføre tjenester for en kommune eller en annen offentlig etat.

Problemet er at ikke alle etater har gode nok rutiner for å kontrollere hva som faktisk leveres. Særlig i kommunene svikter denne kontrollplikten, ifølge en rapport fra Arbeidstilsynet. I fjor sjekket tilsynet kontrollrutinene i 49 ulike kommuner. 80 prosent av dem fikk pålegg for sviktende kontroll.

– Vi ser dessverre lite bedring og har gjort tilsvarende funn de siste årene. I møte med kommunene opplever vi manglende kunnskap og kompetanse til å gjennomføre kontrollen, sier direktør for Avdeling for arbeidslivskriminalitet i Arbeidstilsynet, Torgeir Moholt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS