Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Gradert sykmelding kombinert med egenmelding?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har vært gradert sykmeldt 20% i 3 uker nå. Noen dager føler jeg meg imidlertid for dårlig til å gå på jobb. Kan jeg bruke egenmelding for de resterende 80% jeg jobber? Det er ikke IA-avtale på jobben min.

Konsulent

Svar: Du må skille mellom retten til sykepenger fra arbeidsgiveren din (arbeidsgiverperioden) og fra NAV (etter arbeidsgiverperioden). Arbeidsgiveren er kun forpliktet til å betale sykepenger i inntil 16 kalenderdager (arbeidsgiverperioden). Merk at dette er kalenderdager, og ikke arbeidsdager, slik at f. eks. helgedager medregnes selv om du ikke har arbeidstid i helgene. Arbeidsgiverperioden regnes fra og med første hele fraværsdag som skyldes arbeidsuførhet, som arbeidsgiver plikter å betale sykepenger for. Når du er delvis sykmeldt av lege, regnes arbeidsgiverperioden fra første fraværsdag du ble delvis sykmeldt. Du kan ha rett til sykepenger fra arbeidsgiveren din enten på grunnlag av egenmelding eller sykmelding fra lege.

Når du har vært sykmeldt i 3 uker, er det gått 21 kalenderdager. Arbeidsgiver har dermed utbetalt sykepenger til deg i en full arbeidsgiverperiode. Din rett til sykepenger nå reguleres derfor etter reglene om rett til sykepenger fra trygden (NAV). NAV kan utbetale sykepenger etter utløpet av arbeidsgiverperioden, hvis vilkårene for sykepenger er oppfylt. NAV yter imidlertid kun sykepenger på grunnlag av egenmelding når arbeidstaker har rett til sykepenger de første 16 kalenderdagene av et fravær for tilfeller der arbeidsgiveren ikke er forpliktet til å yte sykepenger. Etter at du har vært sykmeldt i mer enn 16 dager har du dermed ikke mulighet til å bruke egenmelding for å få sykepenger, men du må ha sykmelding fra legen din.

Du kan ta kontakt med legen din og høre om mulighetene for å få utvidet sykmeldingen din til en større prosent.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS