Arbeidsliv

Flere velger å ta ut alderspensjon i kombinasjon med arbeidsinntekt.

Høyere inntektsnivå blant eldre, men stor forskjell på mann og kvinne

Hver fjerde kvinne og halvparten av alle menn mellom 62 og 67 år med yrkesinntekt mottok også alderspensjon fra folketrygden.

Publisert Sist oppdatert

En stadig eldre befolkning, økning i levealder og det at de store etterkrigskullene nå går inn i pensjonsalderen er hovedgrunnene til at det nå er 25 prosent flere som tar ut alderspensjon enn i 2011, melder SSB.

I tillegg gjør pensjonsreformen fra 2011 at flere har mulighet til å ta ut tidlig pensjon fra fylte 62 år.

Store kjønnsforskjeller

Flere kvinner enn menn har for lav inntekt til å begynne uttaket av pensjon før fylte 67 år, og flere menn har benyttet seg av muligheten til å ta ut tidlig pensjon.

Kjønnsforskjellen var størst blant dem som var mellom 63 og 66 år fordi flere menn har muligheten til å kombinere tidlig alderspensjon med inntekt fra arbeid.

Samtidig er det flere kvinner enn menn som mottar ytelser frem til fylte 67 år som ikke lar seg kombinere med tidlig alderspensjon fra folketrygden, som uføretrygd og avtalefestet pensjon frem til fylte 67 år.

I alle aldersgrupper er det flere menn enn kvinner som har yrkesinntekt.

Stadig høyere inntektsnivå blant eldre

Blant dem som var 67 år i 2016 mottok de aller fleste alderspensjon fra folketrygden, men hver fjerde kvinne og halvparten av menn mellom 62 og 67 år kombinerte dette med yrkesinntekt.

Få i denne aldersgruppen mottok pensjon uten å ha noen form for yrkesinntekt.

Andelen personer som tar ut pensjon ved siden av arbeid har økt etter pensjonsreformen i 2011, noe som i sin tur har ført til høyere inntekt for gruppen av dem mellom 62 og 67 år.

Selvom det er en økning i personer mellom 62 og 67 år som har valgt å kombinere alderspensjon med inntekt fra arbeid de siste årene, har flertallet valgt å ikke gjøre det.

Powered by Labrador CMS