Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hvordan kan jeg formelt sparke en ansatt som ikke møter opp på jobb?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en virksomhet som nylig har hatt problemer med en ansatt som ikke møter opp på arbeidet. Selv etter gjentatte advarsler har vi ikke sett nødvendig forbedring, og vi startet derfor en oppsigelsesprosess.

Nå har vi gjennomført et drøftelsesmøte, og i etterkant besluttet at vi skal gå til oppsigelse. Nå skal vi ferdigstille selve oppsigelsen, er det noe spesielt vi bør tenke på i denne sammenhengen?

Svar: De formelle kravene til oppsigelsens innhold og form følger av arbeidsmiljøloven § 15-4.

For det første skal oppsigelsen alltid gis skriftlig. Som arbeidsgiver må du derfor sørge at oppsigelsen skrives ned og formaliseres, slik at den ikke formidles muntlig. I forlengelsen av dette må dere som arbeidsgiver også sørge for at den skriftlige oppsigelsen faktisk kommer frem til arbeidstakeren.

Som hovedregel skal oppsigelsen overleveres personlig, eller ved rekommandert sending. Det følger imidlertid av forarbeidene at dette kun er en ordensregel, men dersom den skriftlige oppsigelsen er oversendt arbeidstakeren på annen måte, eksempelvis via e-post, er det arbeidsgiver som har bevisbyrden for at den har kommet frem.

En mottakskvittering eller annen bekreftelse fra den ansatte på at oppsigelsen er mottatt kan i så fall være fornuftig å be om.

I henhold til arbeidsmiljøloven § 15-4 annet ledd skal arbeidsgiver også gi informasjon om noen bestemte forhold i selve oppsigelsen. Oppsigelsen skal som et minimum inneholde informasjon om følgende forhold:

arbeidstakers rett til å kreve forhandling og reise søksmål retten til å fortsette i stillingen etter bestemmelsene i aml. §§ 17-3, 17-4 og 15-11 de frister som gjelder for å kreve forhandling, reise søksmål og for å fortsette i stillingen hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist

Denne informasjonen kan inntas på en kortfattet og konkret måte, men det er viktig at informasjonen ikke utelates. Manglende informasjon om forholdene i § 15-4 vil anses som en formfeil, det samme gjelder dersom arbeidsgivers oppsigelse ikke gis skriftlig.

Hovedregelen ved formfeil etter § 15-5 er at oppsigelsen anses som ugyldig, slik at arbeidsforholdet fortsetter. Arbeidstakeren vil også kunne kreve erstatning etter bestemmelsens annet ledd.

Merk at det ikke et krav om at dere inkluderer hele oppsigelsesgrunnlaget i selve oppsigelsesbrevet. Dette er derimot noe arbeidstaker kan kreve at dere gir i etterkant, også skriftlig, og er derfor noe dere bør være bevisst på.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS